BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  MAGAZİN

Olay Hacı tat vermedi

Daha yayınlanmadan olay yaratan Hacı, ilk bölümüyle ekranlardaydı. İşte diziden önemli ayrıntılar...

Abone ol
Daha yayınlanmadan olay yaratan Hacı, atv yönetiminin sakıncalı bulduğu ilk bölümüyle Show TV ekranlarında izleyiciyle buluştu. Gazeteci-yazar Cüneyt Ülsever'in aynı adlı eserinden uyarlanan dizinin yapımcılığını ise Naz yapım üstleniyor.

Sakıncalı bir yapım mı?
Dizinin senaryosu ilk bakışta, pekte bir sorunlu gözükmüyor. Karakterler senaryoya uygun biçimde seçimlenmiş; ancak yine de bazı eksiklikler hemen göze çarpıyor. Bu eksiklere geçmeden önce isterseniz dizideki karakterlere bir göz atalım.

Albay
Zafer Atabay

Dizinin belirli kesimleri çok fazla rahatsız edeceğini düşündüğümüz karakter. Dizideki her hali, aslında bir döneme gönderme yapıyor. Muhafazakar kesimin "postmodern bir darbe" olarak nitelendiridiği 28 Şubat döneminin izlerinin okunduğu ilk bölümdeki Albay karakteri aynı zamanda muhafazakar kesimin de en çok eleştirdiği asker modeli. Genel Kurmay Başkanı Özkök'ün bu konulardaki tavrı ile 27 Şubat sonrası sivil insiyatifin bu dönem için sarfettiği çabalar düşünüldüğünde, dizideki Albay Atabay karakterinin en başta Genel Kurmay Başkanlığı'nı bir hayli rahatsız edeceği kesin. Albay Atabay'ın okul merasiminde ünlü Gesili ailesinin bazı fertleriyle karşılaşmaları ve o sırada ailenin "başörtülü" en küçük kızlarıyla ilgili "oğlum bu ailenin kızıyla aynı sınıfta mı okuyacak? Türban artık farklı şeyleri simgeliyor" sözleri kapatılmaya çalışılan bir yarayı tekrar kaşıyacağa benziyor.

Hacı
Hayrullah Gesili

Senaryo ve oyunculuk başarısıyla dizinin en oturmuş karakteri olduğunu söyleyebiliriz. Yeri geldiğinde oğlu için şahin kesilebilen; ancak bir o kadar da oğlu için eleştiri yapabilen bir karakter. Hacı, maneviyatı güçlü ve varlıklı bir karakteri temsil ediyor. Sahibi olduğu belirtilen şirketin yapısıyla ilgili ise, dizinin ilk bölümünde herhangi bir bilgi veriliyor. Kayseri'de kurulu bulunan İslami bir holdingi olabilme şansı ise şimdilik çok düşük.

Küçük oğul
Ahmet Gesili

Dizinin belki de tepki alacak karakteri. Dizinin ilk bölümünde, İslami bir cemaat üyesi olarak karşımıza çıkan Ahmet, senaryo içerisindeyse en zayıf karakter olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle gerçeklikle senaryo ve karakterin gerçekliği tamamamen birbirinden uyumsuz. Nedeni ise çok açık! Senaristler sanırız bu karakter için derinlemesine bir araştırma yapmamışlar. Bu konuda Radikal İslamcı tiplemesinin çok daha farklı davranış ve söylemlerinin olduğu unutulmamalı. Papağan gibi sürekli aynı şeyleni tekrarlaması büyük eksiklik! 

Dikkatimizi şey edenler
-
Hacı'nın çalışma masası dikkat çeken en önemli kısım oldu bizim için. Dizide Hacı bir kitap okuyor. Kitabın ismi ise Sözler... Saidi Nursi'nin kaleme aldığı eser, çoğunlukla Nur cemeatlerinin okuduğu bir eser. Bu şekilde düşünüldüğünde Hacı eğer, dizi içerisinde herhangi bir cemaate yakınlık duymayacaksa bu kitabın gösterilmesi büyük bir yanlış olur bizden söylemesi...Şubak Soğuğu'nun kopyasına hevesleniymeyecekse tabi!

- Ailenin en küçük kızı dizi içerisinde başörtülü olarak karşılıyor bizi. Dikkatimizi çeken unsur ise, kız kardeşin Ahmet Gesili'yi almak izin dergaha gitmesi. Kız kardeş radikal tavırlarıyla bizi bile korkutan abisinin bulunduğu dergaha, nasıl oluyor da girebiliyor; hadi onu da geçin hem de ayakkabılarıyla!


- Ailenin annesi ise yarı türbanlı olarak karşımıza çıkıyor. Yani saçlarının bir bölümü açıkta ve herkes tarafından görülebiliyor. Abisinin eşine açık diye "Şeytan" olarak nitelendirme yapan küçük oğul Ahmet bu konuda ne diyor merak ediyoruz doğrusu.

-Albay Atabay'la Ahmet Gesili boşu boşuna neden bu kadar karşılaşır ki?

-Senaryo ekibinin Ankara için yazdıkları ise, biraz abartılı. Ankara'da bu şekilde bürokratların varlığı her dönem kabul edilebilir. İhale dosyasını ilgili birime götürüş şekli kelimenin tam anlamıyla rezalet! Mafyadan korkan bir kişi elindeki dosyayı böyle göstere göstere Bakanlığa girer mi? Hadi diyelim bir çanta bile bulamadılar. Ya Bakanlık içerisinde yaşanan kakıştırma, adam dövme görüntüleri. Bir Bakanlığın içerisinde bunların yaşanması mümkün mü?
Herşeye rağmen iyi seyirler...
İnternethaber