BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,73
ALTIN 2.408,00
HABER /  GÜNCEL

Olası kriz için YAŞ formülü bulundu

Hükümet Yüksek Askeri Şura'da geçen yıl yaşadığını krizi bu yıl yaşamamak için önlem paketi hazırladı.

Abone ol

Hükümet, geçen yıl terfi listesindeki Balyozcu 13 general ve internet andıcı soruşturmasında adı geçen emekli orgeneral Iğsız'ın atama krizi nedeniyle 8 günde tamamlanabilen YAŞ'ta bu yıl da aynı krizleri yaşamamak üzere önlem almaya hazırlanıyor.

Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) geçen yılki gibi günler süren sıkıntılı süreç yaşanmaması için, TSK Personel Kanunu'ndaki problem ve açıklar, Kanun Hükmünde Kararname ile aşılacak. YAŞ, 1 Ağustos'ta Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanacak.

Star'ın haberine göre, Balyoz davası kapsamında tutuklu bulunan biri orgeneral toplam 15 general de terfi ve atama listesinde yer alacak. Bunlardan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atama, 14 general de bir üst rütbeye terfi bekliyor. Haklarında henüz kesin bir hüküm bulunmayan bu tutuklu generallerin durumu, TSK Personel Kanunu'nun 65'inci maddesine yönelik farklı yorumlamalar nedeniyle hala netlik kazanmadı. Hükümet, geçen yıl terfi listesindeki Balyozcu 13 general ve internet andıcı soruşturmasında adı geçen emekli orgeneral Hasan Iğsız'ın atama krizi nedeniyle 8 günde tamamlanabilen YAŞ toplantısında bu yıl da aynı krizleri yaşamamak üzere önlem almaya hazırlanıyor.

PERSONEL KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK

Krizi aşmak için TSK Personel Kanunu'nda değişikliğe gidilmesi planlanıyor. YAŞ toplantısı öncesinde yahut toplantılar sırasında yapılması planlanan bu değişiklik de, halen TBMM tatilde bulunduğu için, Bakanlar Kurulu'na verilen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisiyle gerçekleştirilecek. YAŞ toplantısı öncesi krizi öngören hükümet, 12 Haziran genel seçimleri öncesi Bakanlar Kurulu'na 6 ay süresince KHK çıkarma yetkisi vermişti. Yetkinin çerçevesi içerisine TSK Personel Kanunu'nun yanı sıra, diğer kanun ve kanun hükmünde kararnamelerin memurlar, işçiler, sözleşmeli personel ile diğer kamu görevlilerinin atanma, nakil, görevlendirilme, seçilme, terfi, yükselme, görevden alınma ve emekliye sevk edilme usul ve esaslarına ilişkin hükümleri de dahil edilmişti. Bu yetkiye TSK Personel Kanunu'nun da dahil edilmesi, o dönemde de "TSK Personel Kanunu'na YAŞ ayarı" olarak algılanmıştı. 3 Mayıs 2011'de yürürlüğe giren KHK çıkarma yetkisi veren Kanun 3 Kasım'a kadar geçerli bulunuyor.

ASKERİ YARGI NE DİYOR?

YAŞ'ta krizlere neden olarak TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesi gösteriliyor. Geçen yıl Balyozcu generallere temdit yolunu açan 65. madde, devlete karşı işlenen suçlarda yargılanan generallere terfi yolunu kapattığı gibi açığa alınmalarını da öngörüyor. Ancak askeri yargı, yorumlarında, haklarında kesin hüküm olmayan generallerin görevden alınmasına engel oluyor.