BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,72
ALTIN 2.404,35
HABER /  GÜNCEL

'Cameron'a yaklaşan girdap'

İngiltere'de medya, siyaset ve polisi en üst düzeyde sarsan telekulak skandalı bazı gazetelerin yorumlarına göre giderek Başbakan Cameron'a yaklaşan bir girdap gibi büyüyor.

Abone ol

İngiltere'de medya patronu Rupert Murdoch'a bağlı bir gazetenin siyaset ve şöhret dünyasının önde gelenlerinin ve isimleri bir şekilde haberlere yansıyan sıradan kişilerin - örneğin cinayet kurbanlarının ya da yakınlarının- cep telefonu mesajlarına polise rüşvet vermek suretiyle gizlice ulaştığı iddiaları Başbakan David Cameron'ın üzerinde ciddi bir baskı oluşturdu.

Skandal daha şimdiden Murdoch grubunda çalışan medyanın üst düzey yöneticileri ve İngiltere polisinin en üst kademlerinde istifalara yol açtı. Bir medya imparatorluğunun tahtında oturan Rupert Murdoch ve oğlu James'in skandalı soruşturan parlamento komisyonuna hesap vermeye çağrılması, yakın zamana değin kimsenin aklının ucundan geçiremeyeceği bir manzaraydı.

Bu skandalda Başbakan Cameron'ı zor duruma sokan unsur, skandalın ardından kapatılan News of the World gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Andrew Coulson'ı yanına basın danışmanı olarak atamış olması.

Skandalı irdeleyen Guardian yazarı Jonathan Freedland, ''Bu henüz ABD'de bir dinleme skandalıyla patlayan ve dönemin başkanı Nixon'ı deviren Watergate değil, ama polis teşkilatını da içine alıp Murdoch'un etrafında bir girdaba dönüşerek Başbakan David Cameron'a yaklaşıyor'' diyor.

Baş ağrısı

''Çoğu, liberaller arasından değil, muhafazakar kesimden en ateşli yorumcular bu krizin sonunda Cameron'ın devrilip devrilmeyeceğinden bahsetmeye başladı. Sırada kimin olduğu konusunda tahminler dile getiriliyor. Ben hala kuşkuyla bakıyorum. Şu ana kadar öğrendiklerimiz, kesinlikle Cameron'a zarar veriyor, bu doğru: Özellikle telekulak skandalı nedeniyle News of the World gazetesinden istifa etmek zorunda kalan bir kişiyi, Andy Coulson'u danışmanlığına getirmesinde sergilediği muhakeme zaafı nedeniyle hatalı. Ancak bu, başbakanlığını henüz tehdit etmiyor.''

Freedland, ama dün ortaya çıkan iki yeni bilgi Cameron'un başını ağrıtabilir görüşünde.

Birincisi, Başbakan'ın danışmanlığına getirdiği Andy Coulson'ın, yine telekulak skandalı nedeniyle tutuklanan ve polise danışmanlık yaptığı ortaya çıkan eski bir News of the World çalışanını gayrı resmi danışmanı olarak kullanmış olması.

Freedland, ''Şimdi herkes bu eski gazetecinin İşçi Partisi hakkında yasadışı yollarla elde edilmiş bilgileri iletip iletmediğini merak ediyor. Eğer öyleyse bu Cameron'ın başbakanlığının sonu olacaktır'' uyarısında bulunuyor.

İkincisi de, telekulak skandalını soruşturan polis yetkilisinin, bir başka konuda Başbakan'la görüşmeye giderken, başbakanın danışmanlarından birinin ''telekulak konusunu açma'' talimatına maruz kalmış olması.

Zor sorular

''Bu da Cameron için sorun yaratacaktır'' görüşünde Freedland: Başbakanlıkla polis arasında bir danışıklı dolap çevrildiğine işaret ediyor. Başbakan'ı bu olup bitenlerin dışında tutmak için yapılmış olabilir, ama yine de şüphe uyandırıcı.

Independent gazetesi de, aynı noktaların altını çiziyor ve ''Telekulak krizi giderek Cameron'a yaklaşıyor'' diyor manşetinden duyurduğu haberinde.

Afrika temaslarını yarıda keserek Londra'ya dönen Başbakan Cameron'ın bugün parlamentoda ana muhalefetin zor sorularına muhatap olacağını kaydeden Independent, Cameron'un kabine içinde de giderek tecrit edildiğini, partinin grup başkanının yanısıra Maliye Bakanı George Osborne'un da yokluğunda Başbakan'ı savunma girişiminde bulunmadıklarının dikkat çektiğini aktarıyor.

Ancak, Osborne'un da başını ağrıtacak bir ayrıntı bu sabah Daily Telegraph'ta göze çarpıyor.

Skandalın kilit isimlerinden, Murdoch'un eski sağ kolu Rebekah Brooks, Başbakan'a News of the World'ün eski yöneticisini danışmanı olarak işe almasını öneren ben değildim, George Osborne idi'' demiş dünkü parlamento oturumunda.