BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Okullarda ne gibi önlemler alınmalı

Ankara'da bir okulda rastlanan domuz gribi virüsü yüzünden veliler panikte. Peki okullar nasıl önlem almalı? Uzmanı anlattı

Abone ol

İŞTE KAFALARI KARIŞTIRAN KONULAR

Sağlık Bakanlığı daha önceki açıklamalarında "2 öğrencide domuz gribi virüsüne rastlanılırsa hem o okul hem de komşu okullar kapatılır" demişti.

Ankara'da ortaya çıkan domuz gribi vakasının ardından söz konusu okulun 1 hafta kapatılmasına karar verildi. Ancak başka bir okulla ilgili kapatma  kararı henüz yok.

Yine Bakanlık salgının Aralık ayında beklendiğini; Şubat ayında ise en yüksek seviyesine ulaşacağını açıklamıştı. Ancak vakalaın açıklanan tarihten çok önce ortaya çıkması da kafaları karıştırdı.

Bakanlık son olay üzerine "Bu beklenen salgın değil. Çocuklar yurtdışından geldiği için onlarda rastlandı" dedi. Peki gerçekten böyle mi? Salgını tetikler mi? Okullarda alınan önlemler yeterli mi? Okul yönetimleri domuz gribi virüsünden korunmak için nasıl önlemler almalı?

UZMANINDAN CEVAPLAR

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Murat Akova'dan bu sorulara yanıt geldi... Akova CNN Türk'ten şu uyarıları yaptı:

- Küresel ısınma nedeniyle mevsim döngüsünün değişmesinden ötürü salgın beklenen tarihten önce gelmiş olabilir. Bunu tanımlamak zor. Dolayısıyla "Bu beklenen salgın değil"  die açıklama yapılması yanlıştır.

- Herşeyden öte bu vakaları bir uyarıcı sinyal olarak görmek ve önlemleri hızlandırmak gerekir. Bu olaydan bu şekilde sonuçlar çıkarırsak salgına dönüşmemesi için de tedbirler almış oluruz.

- Hasta olan çocukların kesinlikle okula gönderilmememesi gerekir.

- Bu çocukların evden gönderilseler dahi kesinlikle okula kabul edilmemesi
gerekir.

- Normal seyirde öğrencilerin sınıflar dışında başka ortamlarda bir araya getirilmemesine özen gösterilmeli.

- El hijyeni çok önemli. Öğrencilerin bu yönde sürekli uyarılması ve teşvik edilmesi gerekir. 

- Aşı geldiğinde öğrenciler bir an önce aşılanmalı... 

ÖĞRETMENLER DOMUZ GRİBİ EĞİTİMİNDEN GEÇECEK

[PAGE]

Sağlık Bakanlığı'nın Bilim Kurulu başkanlığında oluşturduğu heyetle olaya el attı. Okullara broşürler gönderilmesi; önce öğretmenlerin bu konuda eğitimden geçirilmesini; ardından öğrencilerin bu konuda eğitilmesi için düğmeye basıldı.  

Milli Eğitim Bakanlığı çocukların korkutulmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Gerekli görülmedikçe okulların tatil edilmesine de karşı çıkıyor. Tatil edilip edilmeyleceğine Bilim kurulu karar verecek.