BIST 10.730
DOLAR 32,24
EURO 34,96
ALTIN 2.426,46
HABER /  POLİTİKA

Türkeşin otel odasını o ayarladı

Türkeş'in otel odalarında Ermeni temsilcilerle yaptığı görüşmeler tartışılıyor. İşte o buluşmayı ayarlayan kişi konuştu.

Abone ol

Merhum Alparslan Türkeş'in Ermeni temsilcileriyle otel odalarında yaptığı görüşmeler polemik konusu oldu.. Otel odalarındaki bu görüşmeleri ayarlayan isim Samson Özarat, kritik buluşmanın perde arkasını anlattı.

Erdoğan'ın Bahçeli'ye 16 yıl önce yapılan bu görüşmeleri hatırlatması tartışmayı alevlendirdi. Eleştirdiği görüşme ise, Türkeş'in ABD'de Ermeni lobisinin önemli isimleriyle yaptığı temaslardı.

ABD VE FRANSA'DA BULUŞMA

Türkeş Şubat 1993 tarihinde ABD'ye düzenlediği seyahat tam 19 gün sürdü. Türkeş konakladığı Sheraton Carlton Oteli'nde Ermeni lobisinin etkili ismi Ross Vartion ve iki arkadaşıyla bir araya geldi. Türkeş'in görüşmeleri bununla sınırlı kalmadı. 1993'te Mart ayında Ter Petrosyan ile bir araya geldi.

Bu görüşmeyi ayarlayan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Ermenistan Temsilcisi Samson Özararat, CNN TÜRK'te 'Tecrübe Konuşuyor'da görüşmenin perde arkasını anlattı. 

Samson'un anlattıklarına göre Türkeş'in Ermenistan'a karşı sert bir politika izlemediği ve ön koşulsuz diyalog arayışına girdiği anlaşılıyor.

TÜRKEŞ'TEN İTİRAZ YOK

"Biz şunları bunları yapmak isteriz ama bizim milliyetçilerimiz buna ne der? MHP buna nasıl karşı çıkar? 'Bak Türkeş müsade etmez tepki gösterebilir' diye yapılamayan her şey Türkeş'in üzerine atılıyordu. Ben de dedim ki kendisiyle bir görüşelim. Bir deneyelim. Göle de yoğurt çalalım belki tutar düşüncesiyle kendisini gittik bulduk. O şekilde buluşuldu bu kadar basit aslında. Üzerine pek çok yazılar yazıldı, epey mürekkep döküldü ama aslında bu kadar basit olay. Sayın Türkeş Paris'e geldi. Sonra Kreon otelilinde Petrosyan'ın ofisine gidildi ve orada bir toplantı başladı."

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Başbakan Erdoğan, AK Parti grubundaki konuşmasında, "Bize iftiralarda, bühtanlarda bulunanların, merhum liderlerinin Ermeni temsilcileriyle değişik ülkelerde, değişik otellerde yaptığı görüşmeleri incelesinler, ondan sonra kalkıp bize bühtanda bulunsunlar" demişti.

İŞTE O BULUŞMANIN HEMEN ÖNCESİ

[PAGE]