BIST 9.990
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.438,49
HABER /  GÜNCEL

Oktay Ekşi'den hakaret yasası önerisi

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, hakaret eylemiyle ilgili yaptırımın Ceza Yasası'ndan çıkarılmasını amaçlayan kanun teklifi verdi.

Abone ol

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, ''hakaret'' eylemiyle ilgili hapis cezasının kaldırılmasını öngören, faili bunun yerine yüklü bir tazminatla cezalandırmayı amaçlayan kanun teklifi verdiğini söyledi.

Ekşi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, teklifin, gelişmiş ülkelerde giderek yayılan anlayışa ve uygulamaya paralel olarak, ''hakaret'' eylemiyle ilgili yaptırımın Ceza Yasası'ndan çıkarılmasını amaçladığını ifade etti.

''Hakaret'' eylemini suç saymanın ve faile hapis cezası vermenin önleyici bir etki yaratmadığından yakınan Ekşi, şöyle devam etti:

"Hakaret eylemi yasanın 125'inci maddesine göre suç sayılmaktadır. Keza bir hakaret eylemine muhatap olan kişinin hakkını aramak için tazminat davası açması da mümkündür. Ancak bizdeki tazminat hukuku uygulaması, mağdurun onurunu korumayı değil, mağduru zengin etmemeyi amaçlamaktadır. Nitekim bu anlayışa göre, örneğin yoksul bir insan ne kadar ağır bir hakarete maruz kalsa da yargı onun onurunun ne ölçüde zedelendiğini değil, o yoksul kişinin yoksulluktan kurtulmamasını öngörür. İşte bu çarpıklığın giderilmesi amacıyla, bir yasa önerisi hazırladım ve TBMM başkanlığına sundum.

Oysa hakareti 'özel hukuk' alanına taşımak ve mağdura yüklü bir tazminat ödenmesi yoluyla yaptırıma bağlamak çok daha etkili ve çok daha caydırıcıdır. Ancak önerinin, hakaret eylemini sadece gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri (dernekler, vakıflar, şirketler) yönünden suç olmaktan çıkardığını belirtmeliyim.

Ülkemizin ve ulusal kültürümüzün göz göre göre sahipsiz bırakamayacağı değerler ve devletimizin, ulusumuzun varlığı yönünden önemsediğimiz kurumlar var. Önerimin ikinci ayağı bu kurumlara örneğin, TBMM'ye, Cumhurbaşkanı'na, hükümete, TSK'ya, yargıya, Türk bayrağına, dini değerlere hakareti suç saymaya devam ediyor. Öneri, yasada halen mevcut hapis cezasını aynen korurken, bu yaptırıma alternatif olarak para cezasını da getiriyor.