BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Oktay Akbal tazminat ödeyecek

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik hakkında, ağır ifadeler kullanan Cumhuriyet yazarı Oktay Akbal mahkeme tarafından 10 milyar lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

Abone ol

Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşe yazısında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik hakkında, 'yobaz kafalı, geri kafalı, militan ve çağdışı görüşlere sahip' şeklinde ifadelerde bulunan gazeteci yazar Oktay Akbal, 10 milyar liralık manevi tazminat cezasına çarptırıldı.

Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını Yargıtay onaylarken, Bakan Çelik aldığı tazminatı Eğitime %100 Destek Kampanyası'na bağışladı. Oktay Akbal, 18 Eylül 2003 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi'nin 'Olaylar ve Görüşler' bölümünde 'Yeni bir ırkçılık mı' başlığı altında bir köşe yazısı kaleme aldı.

Yazıda, "AKP'nin öyle bir Milli Eğitim Bakanı var ki gelmiş geçmiş bakanları aratıyor. Geri kafalı, çağdışı görüşlere sahip pek çok bakan gördük. Atatürk'ün içte ve dışta barış insancıl düşüncesine yüzde yüz karşıt düşen kafalar bir değil iki değil. Ama bu bakan hepsinden beter, hepsinden militan, hepsinden yobaz kafalı, Atatürk'ün barışçı, insancı anlayışına düşman" ifadelerine yer verdi.

Bakan Çelik avukatı aracılığıyla bu ifadelerin hakaret içerdiğini belirterek 26 Eylül 2003'te hem gazeteye hem de Akbal'a 50 milyar liralık dava açtı. Mahkeme 20 Nisan 2004 tarihinde 10 milyarlık tazminata hükmederken, gazete davayı temyiz etti. Temyizi görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise 16 Haziran 2005'te aldığı ve 23 Ağustos 2005'te yayınlanan kararıyla mahkemenin kararını onayladı.

Kaynak: www.superpoligon.com