BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,70
HABER /  DÜNYA

Öğretmenlere Facebook yasağı

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde öğretmenlerin okulda sosyal medya kullanımına bazı kısıtlamalar getirildi.

Abone ol

Öğrencilerin günlük iletişiminde vazgeçilmez unsurlardan bir hale galen sosyal medya, Baden-Württemberg eyaletinde çalışan öğretmenler için eskisi kadar özgür bir alan olmayacak.

Alman yayın kurumu SWR'in haberine eyaletin Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı, pazartesi günü yayınlanan genelge ile öğretmenlerin sosyal medya organları kullanımını bir dizi kurala bağladı.

Genelgeye göre, kişisel verilerin korunması ilkesi doğrultusunda sosyal medya platformlarında göreve ilişkin veri paylaşımı yasaklandı. İster meslektaşlar arasında olsun isterse de öğretmen ile öğrenciler arasında olsun sosyal medyadaki her tür iletişimin bu kapsama girdiği ifade edildi.

Buna göre, Facebook, Twitter, Google+, Studi VZ gibi sosyal medya organları üzerinden çalışma grupları kurmak, ders araç-gereçleri paylaşmak mümkün olmayacak. Bakanlık, öğretmenlerin bu tür sosyal medya organlarının sohbet ve elektronik posta gibi işlevsel özelliklerini kullanmasını da yasakladı.

Genelgede kurallara uymayan öğretmenlere ilişkin bir yaptırım öngörülmüyor.

Yalnızca derste sosyal medya konusu işlenirse okulda sosyal medya kullanılabilecek.

MAİLE DEVAM

Karara gerekçe olarak, söz konusu şirketin kısmen Amerikan şirketleri olması ve merkezlerinin Almanya'da olmaması gösterildi. Genelge ile öğrencilerin kişisel verilerinin Amerikalı şirketlerin eline geçmesinin önlenmesinin amaçlandığı belirtildi. Konuya ilişkin açıklama yapan bakanlık sözcüsü, bunun bir yasak olmadığını, öğretmenlerin bu şekilde desteklenmek istendiğini vurguladı.

Genelge okulda sosyal medya kullanımına ilişkin tek bir istisna öngörüyor: Sadece dersin konusu sosyal medya ile ilintili ise sosyal medyanın derste kullanılması mümkün olacak. Böylelikle derste sosyal medyanın sunduğu olanaklar ve işlevleri hakkında konuşmanın mümkün olacağı, ancak risk faktörleri hakkında da öğrencilerin bilgilendirileceği ifade edildi. Öğretmenler arasındaki elektronik iletişimin ise eskiden olduğu gibi şifreli elektronik posta programları aracılığıyla sağlanması kuralı getirildi.

FACEBOOK: ONLA DA OLMUYOR ONSUZ DA

Öğretmenler ise genelgeye tepki gösterdi. İsmini açıklamak istemeyen bir lise öğretmeni, internetteki ticari iletişim kanallarının okullar için bir ‘nimet' olduğunu, zira öğrencilerin ticari olmayan platformları cazip bulmadığını ve bu kanallara yönelmediğini ifade etti. 'Spiegel Online' haber portalına açıklama yapan öğretmen, öğrencilerin artık elektronik postaları okumadığını, iletişim için sosyal medya organlarını tercih ettiğini dile getirdi.

Öte yandan okulların sosyal medyadaki hayran sayfalarının ise varlığını sürdüreceği belirtiliyor.