BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Öğrenciye krediyle üniversite şansı

YÖK Başkanı Özcan vakıf üniversitesi için öğrencilere kredi projesini görüştüklerini açıkladı. İşte detaylar

Abone ol

ABD'li eski Eğitim Bakanı Paige'in de katıldığı konferansta 'yükseköğretimin finansmanı' tartışıldı. YÖK Başkanı Özcan vakıf üniversitesi için öğrencilere kredi projesini görüştüklerini açıkladı

Bahçeşehir Üniversitesi 'yükseköğretimin finansmanı ' konusunda İstanbul'da konferans düzenledi. Konferansta mevcut ekonomik krizin yüksek öğretim üzerindeki etkileri, dünya standardında bir üniversite sistemi kurabilmek için uluslararası örnekler ve finansman sorunları masaya yatırıldı.

ABD'Lİ BAKAN DA KATILDI
Konferansa No Child Lef Behind / Hiçbir Çocuk Geride Kalmasın projesi ile adından sıkça söz ettiren ABD Federal Eğitim Eski Bakanı Rod Paige'in yanı sıra YÖK başkanı Yusuf Ziya Özcan, ABD Colombia üniversitesinden Prof. Francisco Rivera-Batiz, ABD Scantron Corporation'dan William Hansen ve Scott Fleming, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yüksel Kavak, Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Aypay, Dünya Bankası Eğitim ekonomisi uzmanı Harry Patrinos, Buffalo Üniversitesi'nden Prof. Dr. D. Bruce Johnstone, Hollanda Twente Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hans Vossensteyn, Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof. Dr.Seyfettin Gürsel de katıldı.
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, öğrenciye 15-20 yılda geri ödenmek üzere eğitim kredisi bularak özel üniversitede okumasının önünü açacak düzenleme üzerinde çalıştıklarını söyledi. Özcan, 'Eğitim kredisi konusunu başarırsak, sistem büyük ölçüde rahatlar' diye konuştu  Özcan, vakıf üniversitelerinin öğrenciden talep ettikleri ücretleri düşürmelerini beklediğini söyledi. 'Çünkü vakıf üniversiteleri için en büyük rekabet devlet üniversitelerinden gelmektedir' diyen Özcan, devlet üniversitelerindeki öğrenci kontenjanı arttıkça, özel üniversitelerin zorlanacağını ve harçlarda yeni düzenlemeye gitmek zorunda kalacaklarını kaydetti.

YÖK'ÜN YÜKÜ AĞIR
Türkiye'de yüksek öğretim talep eden ama imkanları nedeniyle bunu yapamayan pek çok insanın olduğunu dile getiren YÖK Başkanı, 'YÖK 22-23 üniversiteye göre kurulmuş 164 üniversitenin finans yükünü taşıyamıyor. İmkanları elvermediği için okuyamayan pek çok insanımız var. Artan talebi karşılarken 'acaba imkanı el vermeyen öğrencilere nasıl yardım edebiliriz' sorusu yükseköğretimimizin en önemli sorularındandır' dedi.