BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

Öğrencilerin kalbi online dinlenecek!

Sağlık Bakanlığı, hayata geçirdiği proje ile İstanbul'da yaklaşık 800 bin öğrencinin kalbini online olarak kontrol edecek

Abone ol

Depolanan veriler, daha sonra doktorlar tarafından incelenecek. Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Doç. Dr. İhsan Bakır, uygulama hakkında bilgi verdi.

Projenin; Bahçelievler, Esenler, Esenyurt, Başakşehir, Avcılar, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Silivri ve Çatalca bölgesinde okuyan yaklaşık 800 bin ilköğretim öğrencisini kapsadığını açıklayan Bakır, "Öğrencilerin EKG cihazı ile kalp görüntüleri çekilerek internet üzerinde merkezdeki doktorların sistemine aktarılacak. Uzman doktorların sonuçları kontrol etmesinin ardından çocukların kalp sağlıkları kayıt altına alınıp, herhangi bir hastalık varsa da erken teşhis konulabilecek." dedi.

Projede kullanılacak cihazla ilgili de bilgi veren Bakır, “Bu proje ile 6 – 18 yaş arası ilköğretim çağındaki çocukların EKG’lerini çekip Mehmet Akif Ersoy Hastanesi’ndeki sisteme atacağız. Yaklaşık 300 bin dolarlık yatırımla kamuya kazandırılan bir cihaz. Bu cihaz, EKG’leri önce toplayıp depoluyor daha sonra ömür boyu saklayabiliyor. Artı analiz yapabiliyor ve uzaktan erişimle dünyanın neresinde olursanız olun EKG’leri değerlendirebiliyorsunuz. Şu anda sadece Bakırköy’de tarama yapabilmek için İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden izin aldık. Bu bir ön çalışma. Öncelikle veriler analiz edilecek. Çekilen EKG’ler, önce depolanacak, sonra da incelenecek. Teşhisten sonra da tedavi aşamasına geçilecek.” şeklinde konuştu.

Kardiyalog Doç. Dr. Ender Ödemiş de, “EKG, vücuda yapıştırılan elektrotlarla kalbin elektriksel haritasının çıkarılmasıdır. Bu yolla ritm bozukluğu veya yapısal bir hastalık konusunda tanı konulabiliyor. Kalbinde rahatsızlık olan Türkiye’deki çocuklarla ilgili şu ana kadar elimizde hiçbir veri yok. Yabancı literatürden almak zorunda kalıyoruz. Bu proje ile Türkiye’deki çocukların ritm problemleri, bunların sıklığı ve önlemleriyle ilgili bilgi edinme konusunda önemli yol kat edeceğimizi umuyoruz.” ifadelerini kullandı.