BIST 10.083
DOLAR 32,47
EURO 34,86
ALTIN 2.436,51
HABER /  SAĞLIK

Öfkelenince bunu yapın!

Öfkenin açığa çıkarılmasının insan sağlığı açısından faydalı olduğu belirtildi.

Abone ol

Uzmanlara göre öfkeyi ifade etmek kalp ritmini değiştiriyor.

Bilim insanlarına göre öfkenin ifade edilmesi insan vücudunda fizyolojik değişikliklere yol açıyor. Plos One dergisinde yer alan araştırmada öfkenin bu değişiklikle insanı daha da rahatlatıyor.

ABD'deki Carnegie Mellon Üniversitesi'nden Karim Kassam ve California Üniversitesi'nden Wendy Mendes'in öncülüğünde yapılan araştırmada katılımcılardan lumsuz geri bildirim veren kişilerin eşliğinde zor matematik problemlerini çözmeleri istendi.

Öfke duyulmasına yol açan geri bildirimlerden sonra bazı katılımcılardan hislerini ifade etmeleri için "Şu an ne kadar öfkelisiniz" gibi soruların bulunduğu bir anketi yanıtlamaları istendi. Bazı katılımcılar ise hislerini ifade etmeyen sorulara yanıt verdi.

Araştırma sonunda öfkesini "ifade eden" bu kişilerin kalp atışının yavaşladığı ve damarlara pompalanan kan hacminin azaldığı görüldü. Bilim insanları duygusal halin basitçe ifade edilmesinin bedenin bu duruma verdiği tepkiye çok önemli etkisi olduğunu vurguladı.

Karim Kassam "Duyguların ifade edilmesi insanlarda büyük fizyolojik tepki oluşturuyor. Esas olarak kalp atış hızlarında bir değişim olduğu gözlemlendi" dedi.