BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,78
ALTIN 2.431,12
HABER /  GÜNCEL

Öcalanın 16 avukatına dava

Abdullah Öcalan’ın 16 avukatı hakkında 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Abone ol

Abdullah Öcalan’ın 16 avukatı hakkında 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Avukatlar Öcalan’a bilgi aktarmak ve Öcalan’dan aldıkları talimatları örgüte iletmekle suçlanıyor.

TERÖR örgütü PKK’nın İmralı Adası’nda ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken elabaşısı Abdullah Öcalan ile haftalık olağan görüşme yapmak üzere adaya giden 16 avukat hakkında ‘Yasadışı örgüt üyesi olmak’ suçundan 10’ar yıl hapis istemiyle dava açıldı. Dava önümüzdeki günlerde İstanbul’da Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Teröristbaşı Abdullah Öcalan ile son 2 yıl içerisinde İmralı adasına giderek yaptıkları görüşmeleri örgüte aktardıkları gerekçesiyle 16 avukat hakkında TCK’nın 314/2-3 ve 220/7 maddeleri uyarınca dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın geçen hafta 16 avukat hakkında hazırladığı iddianamede, görüşme notları suç unsuru olarak gösterildi. Avukatlardan İbrahim Bilmez, Ömer Güneş, Hatice Korkut, Hakan Bozayla, Süleyman Özbayhan, Baran Pamuk, Servet Demir, Süleyman Kaya, Muhammed Serdar Özer, Mehmet Sani Kızılkaya, Abdulhamit Arslanlar, Ayşe Batumlu, Mehmet Bayraktar, Muzaffer Kutay, Asya Ülker, İnan Poyraz’ın son 2 yıl içerisinde İmralı Adası’na giderek burada Abdullah Öcalan ile yaptıkları görüştükleri hatırlatıldı. Avukatların görüşmelerde ABD, AB, Irak Kürdistan Demokrat Partisi, Kürdisyan Yurtsever Birliği, 16 Aralık 2007 tarihinde Kuzey Irak’a düzenlenen operasyonuyla ilgili, sınır ötesi operasyon hazırlıkları, sınıra yapılan yığınaklar, Diyarbakır, Batman, Van ve benzeri illerde (Edi Bese) ‘Artık yeter’ adı altında düzenlenen mitingler, PKK yönetim kadrosu, örgütün geleceği, Dağlıca Karakolu baskını, Küpeli Dağı’nda 13 askerin şehit edilmesi, örgütün verdiği kayıplar, sınır ötesi harekatın sonuçları, Avrupa’daki gösteriler ve AKP hükümeti ile ilgili genel bilgileri Abdullah Öcalan’a aktardıkları ifade edildi.

İddianamede, sanık 16 avukatın Abdullah Öcalan ile görüşmelerinde örgüt propagandası içeren, örgüte yönelik talimat ve telkine yönelik açıklamaları, hukuki yardım dışında basın ve yayın kuruluşlarına aktardıkları, dışarı sızdıkları notların çeşitli basın ve yayın organlarında, ‘Öcalan: Irak’a Suriye taktiği uygulanıyor’, ‘Öcalan’dan Başer’e sorunu diyalogla çözelim’, ‘DTP’den Öcalan’a destek’, ‘DTP’nin özerklik modelini Apo önermiş’, ‘İmralı koşulları Apo’yu bunalttı’, ‘Öcalan’ın iddiası kesilen saçlarım yakılıyor’, ‘Öcalan’dan aydınlara mektup’, ‘Öcalan, çözüme fırsat vermediler’, ‘Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’dan tarihi uyarı; Kürtler’le anlaşın’, ‘Demokratik yol haritası hazırlayalım’ başlıklarıyla yayımlandığı vurgulandı.

Savcının iddianamesinde, propaganda içeren bu açıklamaların basın ve yayın organlarında yer almasına 16 sanık avukatın neden olduğu ileri sürüldü. Sanıkların işledikleri suçun süreklilik arz edecek biçimde farklı tarihlerde gerçekleşmesi nedeniyle bu faaliyetlerinin ‘Örgüte üye olmamakta birlikte örgüt adına suç işlemek, silahlı örgüte üye olmak’ suçu kapsamında kaldığı bu nedenle 10’ar yıl hapisle cezalandırılmaları istendi.

İddianamede, sanıkların avukat olmaları nedeniyle haklarında terör örgütü üyesi olmak suçundan iddianame düzenlenmesi nedeniyle CMK’nın 151/3-4 maddeleri uyarınca Abdullah Öcalan’ın vekilliğini üstlenmekten de yasaklanmalarına ve görüşmelerine izin verilmemesine karar verilmesi istendi. 16 avukatın yargılanmalarına önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak. İddianamenin bir örneği sanıkların kayıtlı oldukları ilin baro başkanlıkları ve avukatlar hakkında dava açılması için soruşturma izni veren Adalet Bakanlığı’na gönderildi.