BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Öcalan yeniden mi yargılanacak?

Abdullah Öcalan'ın avukatları müvekkillerinin yeniden yargılanması talebiyle Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Peki tekrar yargılanması mümkün mü?

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER.COM-ANKARA

Abdullah Öcalan’ın avukatları Rezan Sarıca, Cengiz Yürekli ve Mazlum Dinç, kamuoyunda 4'üncü yargı paketi olarak bilinen 6459 sayılı yasanın 21'inci maddesinin yeniden yargılama noktasındaki mevzuatı düzenleyen geçici 2'inci maddesine dayanarak, müvekkilleri Öcalan'ın yeniden yargılanması talebiyle daha önce Öcalan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne "yeniden yargılama ve infazın durdurulması" talebiyle başvuruda bulundu. 

AVUKATLARIN GEREKÇESİ
Avukatlar başvuru dilekçesinde başvuru gerekçelerini şöyle özetledi:

“5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu'na, 6459 Sayılı İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 21. maddesiyle eklenen Geçici Madde 2 kapsamında değerlendirilmek üzere, hakkındaki mahkûmiyet hükmü Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali suretiyle verildiği ve hükmün bu aykırılığa dayandığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kesinleşmiş kararı ile tespit edilen müvekkil Sayın Öcalan'ın yeniden yargılama talebinin kabul edilmesi ile infazın geri bırakılması veya durdurulmasına; Sayın Mahkeme aksi kanıda ise Anayasanın 152/1. maddesi uyarınca; bahsi geçen yasa maddesinde yer alan "15.6.2012 tarihi itibarıyla Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi önünde denetlenmekte bulunanlar bakımından" ibaresinin iptali istemiyle dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine ve anılan yasa hükmünün iptalinin istenilmesine karar verilmesi talebinden ibarettir.”

Müvekkilleri Öcalan'ın bu gerekçelerle yeniden yargılanması ve verilen cezanın infazının durdurulması için taleplerini ise şöyle sıraladı:

“Hakkındaki mahkumiyet hükmü Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali suretiyle verildiği ve hükmün bu aykırılığa dayandığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kesinleşmiş kararı ile tespit edilen müvekkil Sayın Öcalan'ın yeniden yargılama talebinin kabul edilmesine, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 312. maddesi gereği infazın geri bırakılmasına veya durdurulmasına karar verilmesine, şayet sayın mahkeme'niz aksi kanaatte ise, Anayasa'nın 152/1. maddesi uyarınca; 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu'na, 6459 Sayılı İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 21'inci maddesiyle eklenen Geçici Madde 2'de yer alan '15.6.2012 tarihi itibarıyla Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi önünde denetlenmekte bulunanlar bakımından' ibaresinin iptali istemiyle dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine ve anılan yasa hükmünün iptalinin istenilmesine karar verilmesini saygıyla talep ederiz.”

PEKİ BU MÜMKÜN MÜ?

AK Parti Ankara Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya bu başvuruyu İnternethaber'e değerlendirdi:

MÜMKÜN DEĞİL


"Öncelikle bu soruyu sorduğunuz için çok teşekkür ederim. Ne dördüncü yargı paketinde, ne diğer yargı paketlerinde ve diğer yasalarda düzenlenen sebeplerle Abdullah Öcalan hakkındaki kesinleşen kararın, yargılamanın yenilenmesi yoluyla ortadan kaldırılması mümkün değil."