BIST 10.793
DOLAR 32,23
EURO 34,87
ALTIN 2.416,03
HABER /  DÜNYA

Obamaya hoşgeldin füzeleri

Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Medvedev, Kaliningrad'a yeni füzeler yerleştireceklerini açıkladı.

Abone ol

Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Medvedev, ABD'de Barack Obama'nın başkan seçildiği gün, NATO üyesi Polonya'yla da sınırı olan Kaliningrad'a yeni füzeler yerleştireceklerini açıkladı.

Medvedev, kısa menzilli İskender füzelerinin, ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti topraklarında kuracağı füze savunma sistemini dengeleyeceğini söyledi.

Baltık Denizi kıyısında, Litvanya ve Polonya topraklarıyla çevrelenen Kaliningrad'ın Rusya'nın geri kalan bölümüyle kara bağlantısı yok.

Füze savunma kalkanı çerçevesinde Çek Cumhuriyeti'nde bir radar istasyonu kurulacak, Polonya'nın Baltık Denizi kıyılarına da füzeler yerleştirilecek.

ABD söz konusu füze kalkanının İran gibi ülkelerden Avrupa ve Amerikan topraklarına yönelebilecek bir saldırıyı engelleme amacına yönelik olduğunu savunuyor. Rusya ise sistemi doğrudan kendisine yönelik bir tehdit olarak algılıyor.

Milletvekillerine hitap eden Medvedev, Rusya'nın kurulacak füze sistemine karşı "donanmanın imkanlarından" da yararlanacağını ayrıca, füze kalkanını etkisiz kılacak elektronik sinyaller de göndereceklerini söyledi.

SUÇLU OLAN 'KİBİRLİ ABD'

Rusya lideri, Ağustos'ta Gürcistan'da yaşanan savaşın ABD'nin "kibirli dış politikasından" kaynaklandığını savundu.

Dimitri Medvedev Kafkaslar'daki savaşın Karadeniz'e NATO gemileri göndermek için bahane olarak kullanıldığını öne sürdü.

Rus lider konuşmasında devlet başkanlığı görev süresinin dört yıldan altı yıla çıkarılacağını söyledi ancak bunun ne zamandan itibaren geçerli olmasının planlandığına değinmedi.

Medvedev, küresel mali krizden ABD'yi sorumlu tuttu ancak ülkesinin bu zorlukların üstesinden geleceğini kaydetti.

Siyalis analistler, ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın yeni dönemde öncelikli dış politika konularının başında Rusya'nın son dönemde takındığı sert tutuma karşı etkili bir tavır takınmak olacağını öngörüyor.