BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Obama'nın Guantanamo vaadine bütçe engeli

ABD Temsilciler Meclisi,hükümetin kamptaki tutsakların nakli ya da nakledilecekleri tesisler için para harcamasını yasaklayan bir karar aldı.

Abone ol

Obama kampı kapatma sözü vermişti

ABD Temsilciler Meclisi, Guantanamo kampındaki tutsakların Amerikan topraklarına nakledilmesini engelleyebilecek bir karar aldı.

Karar, Başkan Barack Obama’nın tutsakların sivil mahkemelerde yargılanması ve kampın kapatılması yolundaki çabalarına ağır bir darbe olarak niteleniyor.

Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği karar, hükümetin tutsakların nakli ya da nakledilecekleri tesisler için para harcamasını yasaklıyor.

Altı oy farkla kabul edilen karar, kamu harcamalarıyla ilgili düzenlemelerin bir parçası.

Senato da bu tasarıya onay verirse, hükümet Ekim’e kadar tutsak nakilleri için para harcayamayacak.

Tutsak nakilleri para yok

Federal hükümetin daha önce 11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olduğu öne sürülen Halid Şeyh Muhammed gibi zanlıları Amerikan topraklarına getirmesi önünde bir engel yoktu.

BBC muhabiri Steve Kingstone’a göre, Obama, bu nakilleri Küba’daki gözetim kampının kapatılması sürecinde önemli bir adım olarak görüyor.

Obama, Başkan seçilmeden önce, ağır eleştirilere neden olan kampı kapatma vaadinde bulunmuştu.

New York’ta geçen ay ilk defa bir Guantanamo tutsağı sivil mahkemede yargılanmıştı. Duruşmada, zanlı Ahmet Geylani, biri dışında hakkındaki terör bağlantılı 300’e yakın suçtan aklanmıştı.

Bu sonuç, Obama’nın soruna yaklaşımı konusunda muhalefetteki Cumhuriyetçiler ve hatta kendi partisinden eleştiriler yükselmesine neden olmuştu.

Kararın yasalaşabilmesi için Senato da onaylanması ve Obama tarafından imzalanması gerekiyor.