BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Obama kolları sıvadı

Obama başkan adayıyken "Ekonomiyi canlandıracağım" dedi ve koltuğa oturmadan planını oluşturmaya girişti.

Abone ol

ABD'nin 44. başkanı Barack Obama'nın ekonomik planı yavaş yavaş şekilleniyor. Barack Obama özellikle kamu alanına, enerji ve altyapı projelerine yatırım yapılmasını öngörüyor ve iki yılda 2.5 milyon istihdam yaratmayı planlıyor.

İstihdam için hükümet girişimini savunuyor. Sadece kasım ayında 533 bin kişinini işini kaybettiği açıklanınca Obama bu projelere yükleneceğinin işaretini verdi.

Obama'nın planına göre; altyapı yatırımlarıyla yeni istihdam yaratılacak. İki yıl içinde 2.5 milyon yeni iş oluşturulacak. Bu, 1950'lerden bu yana yapılan en büyük altyapı yatırımı olacak.

Barack Obama, "Eğer bir devlet hızla hareket edip yollara, köprülere yatırım yapmazsa parasını kaybeder" dedi.

Obama, Eisenhower döneminde uygulanan "Federal Yol Yapım Yardımları Yasası"nı örnek alıyor. Bu yasayla Eisonhower döneminde 68 bin kilometre otoyol yapılmış ve ABD'de hala kullanımda olan eyaletlerarası yol sistemi oluşturulmuştu.

Eyalet hükümetleri tüm bu altyapı projeleri için 136 milyar dolarlık kaynak beklediklerini belirtiyor. Her 1 milyar dolarla 40 bin kişiye iş yaratabileceği öngörülüyor.

Muhafazakar ekonomiciler kamu alanına yatırım yapmanın kısa vadede yararlı olmayacağı görüşünde. Ama Obama tersinde ısrarlı.

Obama'nın planında eğitim de önemli yer tutuyor. Okul binaları tamir edilecek, daha modern hale getirilecek, enerji etkin kılınacak, yeni bilgisayarlar alınacak.

Barack Obama, "Her çocuğun online erişimi olması gerekir. Amerika'nın dünyadaki rekabetçi gücü ancak bu şekilde güçlendirilebilir" ifadesini kullandı.

Okulların yanı sıra kütüphaneler ve hastanelerde de internet kullanımı yaygınlaştırılacak. Bu atılımla Intel, HP, Yahoo gibi bilişim şirketleri çalışanlarını işten çıkarma girişimlerin de durması bekleniyor.

Rüzgar ve güneş enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarına da yatırım yapılacak. Tüm bu yatırımların 400- 700 milyar dolar arası bir bütçe gerektirceği öngörlüyor.