BIST 10.320
DOLAR 32,28
EURO 35,12
ALTIN 2.468,08
HABER /  EKONOMİ

Obama için asıl kabus daha başlamadı

ABD'de hükümet işleyemez hale gelmişken gözler dünyanın en büyük ekonomisinde borç limitinin dolacağı 17 Ekim'e çevrildi.

Abone ol

ABD’de Demokratlar ve Cumhuriyetçiler bütçe konusunda anlaşamadığında, ABD hükümeti şu anda ödemelerini yapamaz hale geldi. Ancak ABD’yi başka bir tehlike daha bekliyor. Bütçesini hazırlayamayan ABD’nin 16,7 trilyon dolarlık borç limiti 17 Ekim’de dolacak.

ABD Hazine Bakanı Jack Lew, son çarelere başvurduklarını kaydederken, piyasa Fed'in 29-30 Ekim kararını bekleyişe geçti.

HAZİNE BAKANI’NDAN UYARI

Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner'a bir mektup yazan Jack Lew, 17 Ekim'de hazinenin kasasında 30 milyar dolar kalacağını bazı günlerde ABD’de günlük harcamaların 60 milyar doları bulabildiğini hatırlattı. Lew, "Yeterince nakit paramız kalmazsa ABD tarihinde ilk kez yükümlülüklerini yerine getirememez hale gelecek" ifadesini kullandı. Beyaz Saray Basın Müşaviri Jay Carney ise "Ya bir filmin sadece fragmanlarındaysak" sözleriyle borç tavanına ilişkin kaygısını dile getirdi.

ETKİLERİ KONUŞULUYOR

Dünyanın en büyük ekonomisindeki temerrüt riskinin küresel boyutta olası etkileri de konuşulmaya başlandı. Eski bir Cumhuriyetçi Başkan Adayı olan Jon Huntsman bunu "Borç tavanını bir el bombasından çok bir termonükleer patlamasına benzetebiliriz" sözleriyle yorumladı. Washington Post'a göre Temsilciler Meclisi’ndeki 12 Cumhuriyetçi kısa vadeli ve içinde ABD Başkanı Barack Obama’nın sağlık paketi Obamacare'in 1 yıl ertelenmesi maddesini bulundurmayan bir tasarıya onay vermeye hazır.

YATIRIMCININ MORALİ BOZULMAZ

Harris Private Bank yatırımdan sorumlu üstdüzey yöneticisi Jack Ablin ise "Hükümetin işleyemez halde olması ekonomiye zarar vermedikçe ve Fed varlık fiyatlarını destekledikçe yatırımcının morali bozulmaz" dedi.

“FED’E YÜKLEYEMEYİZ”

Bir radyo kanalına konuşan Başkan Barack Obama, "Süreç uzadıkça etkileri de kötüleşecek. Ancak bütün yükü Fed'in omuzlamasına da izin veremeyiz" dedi. Finansal danışmanlık şirketi Guggenheim Partners'dan Chris Krueger "Hükümetin kepenk indirmesi yerçekiminin sıfırlanması gibi bir durum, ışıklar sönünce başımıza ne geleceği bilinmez" yorumunda bulundu. Aracılık şirketi Wells Capital Management’portföy yöneticilerinden Jay Mueller ise Fed'in mevcut durumda varlık alımlarını azaltma kararını öteleyeceği kanısında.

BAKANLIK FED’İ BEKLEYECEK

ABD Çalışma Bakanlığı ise Fed'in 29-30 ekim toplantısı öncesinde dikkatle izleyeceği Eylül tarım dışı istihdam raporunu açıklamayacak.