BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.308,38
HABER /  GÜNCEL

Obama Asya'da: Filipinler'le askeri anlaşma imzalandı

Çin ve Filipinler arasında Güney Çin Denizi gerginliği sürerken, ABD ve Filipinler, Filipinler toprağında daha fazla ABD askeri varlığına izin veren anlaşmayı imzaladı. Obama ise Asya turunun son durağı olan Filipinler'e varmak üzere.

Abone ol

ABD ve Filipinler, ülkede daha fazla Amerikan askeri varlığına izin veren anlaşmayı imzaladı. ABD Başkanı Barack Obama ise Asya turunun son ayağında, Filipinlere varmak üzere.

Manila’da imzalanan askeri anlaşma Filipinler'in Pekin yönetimi ile Güney Çin Denizi’nin bir kısmıyla ilgili keskin bir anlaşmazlığa düştüğü dönemde imzalandı. 10 yıllık anlaşmaya iki ülke adına Filipinler Savunma Bakanı Voltaire Gazmin ve ABD Büyükelçisi Philip Goldberg imza koydu.

Bu anlaşma ile ABD, askeri üslere, limanlara ve havaalanlarına daha kolay erişim sağlayacak. ABD birlikleri buralarda konuşlandırılacak ve ortak eğitimlere katılacak.

Eski bir ABD kolonisi olan Filipinler için ülkedeki yabancı birliklerin varlığı hassas bir konu.

Amerikan karşıtı grupların ABD Başkanı Barack Obama’nın Filipinler Devlet Başkan Benigno Aquino ile görüşmesi sırasında başkanlık sarayı önünde toplanması bekleniyor.

Gruplar anlaşmanın Filipinler’in çıkarına olmadığını ve ülkenin egemenliğini zedeleyeceği görüşünde.

ABD daha önce de Filipinler’de geniş askeri üslere sahipti, ancak bunlar 1990’larda kapatıldı. El Kaide bağlantılı militanların güçlü olduğu güney Filipinler’de de ABD birlikleri aktifti.

Çin ve Filipinler'in arası gergin

Son zamanlarda Çin ve Filipinler arasındaki ilişkiler gerilirken, Washington ve Manila bağlarını tekrar güçlendirmeye karar verdi.

Çin Güney Çin Denizi’nde U şeklindeki bir şeridin kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Bu alan üzerinde birçok başka Güney Doğu Asya ülkesi de hak iddia ediyor.

Manila Çin hakkında Birleşmiş Milletler mahkemesine başvururken, Çin bu hukuki süreçte yer almayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama Filipinler’e ziyareti öncesinde ABS-CBN isimli medya kuruluşlarına anlaşmazlığın görüşmelerle giderilmesi gerektiğini söyledi.

Obama yaklaşık 50 yıldır Filipinler'e gelen ilk Amerikan Başkanı. Bu süre içerisinde ise Çin Filipinler'in en büyük ticaret ortağı haline geldi.

Obama Asya ziyareti kapsamında Filipinler’den önce Japonya, Güney Kore ve Malezya’yı ziyaret etti. Pekin’e ise uğramadı.