BIST 9.961
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.433,80
HABER /  POLİTİKA

O teşekkür bile Erdoğan'ı kesmedi

Erdoğan bugün başbakanlıkta Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani'yi ağırladı. Erdoğan, yine İsrail'e seslendi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Mavi Marmara'' baskını konusunda İsrail gazetesinin, hükümetin özür dileyeceği iddialarıyla ilgili olarak, herhangi bir bilgiye sahip olmadığını söyledi.  İsrail'den gelen teşekkür telefonuna rağmen Erdoğan, Türkiye'nin özür ve ambargonun kaldırılması yönündeki tavrının geçerli olduğunu ifade ederek, gerekli adımın atılmasını beklediklerini kaydetti.

 İsrail adımlar atmadığı sürece kimsenin normalleşme beklememesi gerektiğini belirterek, ''Burada asıl önemli olan bir özür dilenmesidir. Burada bireylerden, devletten böyle bir ayrım söz konusu değildir. Tabii ki, Türkiye Cumhuriyeti'nden burada özür dilenmesi söz konusudur'' dedi.

Başbakan Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, yaptığı açıklamada,  ikili görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi.

 Konuk Başbakan ile ikili görüşmeleri yaparken, iki ülke bakanlarının da muhataplarıyla ikili görüşmeler yaptıklarını bildiren Erdoğan, şöyle konuştu:

''Sayın Gilani, ülkesinin kritik bir dönemecinde demokratik Pakistan hükümetinin liderliğini üstlenmiş bir siyaset adamı. Kendisi aynı zamanda bir kültür insanı olup, İstiklal Savaşımıza destek vermiş bir aileden gelmektedir. Sayın Gilani'yi Türkiye'de ağırlamak, ikinci evinde ağırlamak bizler için ayrı bir onur olmuştur.

''18 ANLAŞMA VE MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI''

2009 yılında Pakistan'ı resmi ziyaretinde imzalanan ''Ortak Siyasi Bildiri'' çerçevesinde oluşturulan Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısının bugün yapıldığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

''İlişkilerimizde, atamızdan devraldığımız dostluk ve kardeşlik mirasını yepyeni dinamik, içerik ve düzeye ulaştıracağımız yeni bir döneme girdik. Toplamda 18 imzayı anlaşma ve mutabakat olmak üzere atmış bulunuyoruz.

Bakanların birbiriyle yaptıkları görüşmelerle şimdi uygulama alanında atacağımız adımlar var. Bu süreci bakanlarımız yakından takip edecekler ve Dışişleri Bakanlığımızın sekreteryasında bu süreç devam edecektir."

ERDOĞAN ÖZÜR KONUSUNDA ISRARLI

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, ''İsrail ile ilişkilerde gelişmeler var. İsrail'de bir gazetenin iddiası vardı, İsrail özür dilemeyi kabul etti ve Türkiye büyükelçiyi geri gönderecek, diye... Durum nedir? İsrail'in özrünün devletten devlete olmayacağı da belirtiliyor. Bu yeterli olur mu'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Doğrusu ben sizin sahip olduğunuz detaylara sahip değilim. Bizim sadece ortaya koyduğumuz şudur: Uluslararası karasularda Türk bayraklı bir gemi içinde olmak kaydıyla 3 tane Gazze'ye yardım götüren, insani amaçlı bir konvoya saldırı düzenlenmiştir. Bu saldırı, denizden olmuştur, bu saldırı havadan olmuştur. Bütün bunlarda belli mesafeler aşılmış ki, önemli adımlardan bir tanesi ambargoların yumuşatılması olmuştur. Ama ambargo henüz kalkmamıştır. Ambargoların da kalkması, bunun da tabii önünün açılması lazım. Fakat burada asıl önemli olan bir özür dilenmesidir. Burada bireylerden, devletten filan böyle bir ayrım söz konusu değildir. Tabii ki Türkiye Cumhuriyeti'nden burada özür dilenmesi söz konusudur. Çünkü bunların hepsi bizim vatandaşımızdır. Bir tanesini biliyorsunuz ABD vatandaşı ama bizim soydaşımız olan bir evladımızdır. Bir diğeri de tazminat konusudur. Ve bu konularla ilgili adımlar atılmadığı sürece kimse bizden normalleşmeyi beklemesin. Başından itibaren söylediğimiz budur.