BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,77
ALTIN 2.433,54
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

O soru Bozdağ'a soruldu

Ana dilde savunma hakkı tanıyan düzenlemenin açlık greviyle ilgisi var mı? Başbakan Yardıcısı Bozdağ cevap verdi?

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ana dilde savunmaya ilişkin tasarının, açlık grevleriyle bir ilgisinin olmadığını belirterek, ''Bu tamamıyla AK Parti'nin kendi projesi ve biz onu hayata geçiriyoruz'' dedi.

Bozdağ, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Anadilde savunma ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkan tanıyan tasarı, bu hafta komisyon gündemine gelir mi?'' sorusu üzerine, tasarının artık Meclis gündeminde, bundan sonraki sürecin Meclis'e ait olduğunu kaydetti.

Bozdağ, ''Bütçe başlamadan önce Genel Kurul'dan çıkacak gibi bir öngörü olabilir mi?'' sorusuna, ''Bütçeye daha çok zaman var. Komisyon gündemine alırsa neden olmasın'' yanıtını verdi.

''Tasarı, açlık grevindekilerin beklentisini karşılayan düzenleme mi?'' sorusuna Bozdağ, şu yanıtı verdi:

''Bu AK Parti Kongresi'nde, 30 Eylül'de bizim 'AK Parti Siyaset Vizyonu 2023 kitapçığı' içine konan taahhütlerimiz. İşin doğrusu biz bu konuda adım atacağımızı daha önceden kamuoyuna deklare etmişiz, bunu partimizin kongresinde dile getirmişiz, kitaplarda yazmışız. Yapılmasının açlık grevleriyle bir alakası yok. Bu tamamıyla AK Parti'nin kendi projesi ve biz onu hayata geçiriyoruz. Açlık grevi yapanlar bunun için yapıyorlarsa, 'AK Parti bunu yapıyor, biz grev yapmasak, yapmazdı' gibi bir düşünceyle yapıyorlarsa fevkalade yanlış yapıyorlar. Çünkü bu zaten partimizin kongresinde deklare ettiğimiz bir olaydır, açlık grevleriyle bir alakası yoktur.

Açlık grevleri PKK terör örgütünün talimatıyla sürdürülen eylemdir. Açlık grevleri hür iradeyle yapılan grevler değildir. Cezaevi koşullarından, insan haklarına aykırı durumdan veya greve gidenlerin şahıslarına dönük yapılan hukuksuzluk ve keyfiliklerden kaynaklanan bir grev de değildir. Tamamıyla terör örgütünün talimatı çerçevesinde sürdürülen eylemdir. BDP de bu eylem çerçevesinde, şu anda başka bir eylemin içerisinde.''

OLUMSUZLUK OLMADAN SONLANDIRILMASINI İSTİYORUZ

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, hiçbir insanın açlık grevi nedeniyle kendisine zulmetmesini, kendisini aç bırakmasını istemediklerini söyledi.

Açlık grevlerinin sonlandırılmasını istediklerini ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu:

''Cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutukluların tamamının canı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne emanettir. Biz o bilinçle, herhangi bir olumsuzluk olmadan sonlandırılmasını elbette istiyoruz, elbette bu noktada gereken şeyleri söylüyoruz ancak bunu devlete karşı bir şantaja, tehdide dönüştürmek isteyenler varsa; tehditle, şantajla elde edilebilecek hiçbir şey yok. Bu noktada BDP'lilere gidip söylemek lazım; bu hükümlüleri bu işe iten onlar, bir anlamda açlığa, greve zorlayanlar onlar. 'Şöyle olsun, böyle olsun' diyenler yine onlar. Onlara şunu söylemek lazım: Siz bu çocukları, hükümlüleri, tutukluları açlığa zorladınız, şimdi grev yapıyorlar. 'İçiniz rahat mı?' diye onlara sormak lazım. Bir yandan terör örgütü bir yandan BDP bu grevlerin bitmemesi için baskı yapıyorlar. BDP'li Selahattin Demirtaş'a sormak lazım. Bunları grevlere zorladınız, grevlerden vazgeçmesinler diye uğraşıyorsunuz. Bir yandan da siz dışarıdan, 'bak biz de sizinle beraberiz' diye ayrıca onları teşvik ve tahrik etmeye devam ediyorsunuz. 'Bu insanların kendilerine zarar vermesi sizi memnun mu? ediyor' diye onlara sormak lazım.''  

MECLİS'TE KONUŞUN

Bozdağ, ''Bir müdahale eşiği var mı?'' sorusu üzerine, ''Bütün sağlık birimleri konuyla ilgili gerekli tedbirleri almış durumdalar. İnsan hayatı tehlikeye girdiği zaman zaten gereken müdahale yapılır'' dedi.

''Kritik durumda olan kimse var mı?'' sorusuna Bozdağ, ''Şu anda net bir bilgim yok'' yanıtını verdi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ''BDP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını askıya alması çalışmaları nasıl etkileyecek?'' sorusu üzerine, ''BDP legal bir parti. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sı çerçevesinde faaliyet gösteriyor. Biz BDP'ye diyoruz ki 'bu yasalar çerçevesinde faaliyetlerinizi sürdürün. Meclis, Türkiye'nin her türlü sorununun konuşulduğu yer. Meclis'te konuşun ama onlar Meclis'te konuşmamaya, eylem yapmaya gidiyorlar. Milletvekilleri eylem yapmazlar, onların eylemi, sözleri ile Meclis'in kürsüsündedir. Meclis'te verilen yetkiler çerçevesinde, yapılacak çalışmalarla olur'' diye konuştu.

BDP İLE GÖRÜŞME YOK

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da gazetecilerin soruları üzerine, ''Gündemimizde BDP ile görüşme yok. Gerçekçi olmayan talepler karşılanmaz'' dedi.