BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,78
ALTIN 2.428,13
HABER /  GÜNCEL

Helikopter kazasında hava nasıl çarptı?

Meteoroloji ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, A Haber'de askeri istihbaratta meteorolojinin yerini anlattı...

Abone ol

İNTERNTHABER.COM
A Haber’de Şirin Sever’in sunduğu Jurnal Programı, Meteoroloji ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nu konuk etti.

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden 17 askerin şehit olduğu helikopter düşüşü ile ilgili yaptığı açıklamada hava şartlarına işaret etmesi hakkında yorum yapan Kadıoğlu; dağlık şartlarda meteorolojik tahminin zorluğuna dikkat çekerek, pilotların da en az meteoroloji mühendisleri kadar meteoroloji bildiklerini dile getirdi.

Türkiye’nin dağlarda gözlem ağının zayıf olduğunu belirten Kadıoğlu, sivil meteoroloji ile askeri meteorolojinin farklı olduğunu belirterek, istihbaratın üçte birinin askeri meteoroloji olduğunu da söyledi.

“PİLOTLAR EN AZ UZMANLAR KADAR METEOROLOJİ BİLİRLER”

Dağlık şartlarda meteorolojik tahmin zordur ama oradakiler Ankara’daki tahminden daha detaylı tahmin yaparlar. Arazi kritik, operasyona gitmeleri lazım, kısa mesafede çok engebe ile karşılaşıyorsunuz, helikopter uçak gibi çok hızlı havlanamayan bir araç, yerde bulut varsa buna sis diyoruz, görüş mesafesi düşüyor.

Görüş mesafesi olmayan dağlık yerde manevra zordur. Hava şartları dikkate alınarak uçuş planlamasının yapılması gerekir. Sivil ve askeri uçuşlarda hava şartlarına göre uçuş planlanır. Pilotlar en az meteoroloji mühendisleri kadar meteoroloji bilirler.

“İSTİHBARATIN ÜÇTE BİRİ ASKERİ METEOROLOJİDİR”

Türkiye’nin yetersiz olduğu çok şey var, dağlarda gözlem ağımız zayıf. Bizim yaklaşımımız biraz eski, istasyon ağımız da yetersiz.

TSK’nın meteoroloji birimi yok. Askeri meteoroloji farklı bir şey. Bizim siviller için yaptığımız hava tahmini ile askerler için yapılan tahmin farklı. Çok daha uzmanlık isteyen bir konu.

Amerika’da askeri meteoroloji çok gelişmiştir. Silahın yapımından, test edilmesine, uçuşların planlamasından hareket planlamasına kadar meteoroloji bilgilerini askeri meteorologlar alır, yorumlar. Biz de böyle bir birim yok, askeri meteoroloji birimi. Dünyadaki literatürü bilimsel gelişmeleri takip edecek bir askeri meteoroloji olması lazım. İstihbaratın da üçte biri askeri meteorolojidir.”