BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Fransa'da 'Polonyalı muslukçu' kabusu!

Fransa'da 2005 yılında halk oylamasıyla reddedilen Avrupa Anayasası tartışmalarında gündeme gelen "Polonyalı muslukçu" efsanesi gerçeğe dönüştü.

Abone ol

Strasbourg - Avrupa Birliği'nin (AB), birlik üyesi ülkelerdeki şirketlere bir diğer birlik üyesi ülkede, kendi ülkelerindeki sosyal mevuzata göre çalışma hakkı tanımasıyla birlikte, Fransa gibi sosyal hakların ileri düzeyde olduğu AB ülkelerine Orta ve Doğu Avrupa'dan işçi akını başladığı ortaya çıktı.

Ntvmnbc'den Kayhan Karaca'nın haberine göre Fransız Çalışma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, bu kapsamda Fransa'da çalışan Orta ve Doğu Avrupalı işçi sayısının 2006 yılından bu yana 3 kat artış gösterdiği belirtildi.

Büyük ölçüde Romanya, Polonya, Macaristan, Bulgaristan ve Slovakya kökenli olan bu işçilerin sadece Fransa'daki sayısının 250 bin ile 330 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Orta ve Doğu Avrupa kökenli bu yeni işgücüne özellikle son 3 yıldır, ekonomik kriz nedeniyle, İspanyol ve Portekizlilerin de eklendiği belirtiliyor.

HİZMET SEKTÖRÜNDE ÇALIŞIYORLAR 
AB yasaları çerçevesinde tamamen yasal çalışan bu yeni işçiler Fransa'da başlıca inşaat, endüstri, tarım, gösteri, otelcilik ve lokantacılık sektörlerinde, bu sektörlerde işçi açığı olduğu için çalıştırılıyor. Ancak sorun, Fransa'da çalışmalarında değil, hangi fiyata ve hangi şartlarda çalıştırıldıklarında yatmakta.

'HAKSIZ REKABET' 
Zira bu işçiler geldikleri ülkelerdeki şirketler hesabına, bu şirketler tarafından kazanılan ihaleler kapsamında ve ülkelerindeki sosyal mevzuat temelinde Fransa'da çalışıyor. Fransız meslek odaları ile emek sendikaları bu durumun "haksız rekabet" yarattığını savunuyor.

Örneğin; İspanya, Portekiz veya Orta Avrupa ülkelerinde kayıtlı şirketler, bir Fransız inşaat firmasının metrekaresi için yaklaşık 20 Euro fiyat verdiği bir işe sadece 6 Euro fiyat veriyor. Bunu da işçilerini çok daha düşük ücretle ve Fransız işçilere oranla çok daha fazla çalıştırarak yapıyor.

HAFTADA 55 SAAT 
Fransız işçiler yasal mevzuat gereği haftada sadece 35 saat çalışırken, İspanyollar veya Orta Avrupalılar 50-55 saate kadar çalıştırılıyor. Tamamen yasal çerçevede gerçekleşen bu uygulama nedeniyle Fransa'nın birçok kentinde kamu ihalelerinin çoğunu bu şirketlerin kazanmaya başladığı belirtiliyor.

Fransız hükümetinin bu konuda bugün bir önlem paketi açıklaması bekleniyor.