BIST 9.998
DOLAR 32,38
EURO 34,70
ALTIN 2.429,13
HABER /  GÜNCEL

O silahlar TSKya mı aitti?

Poyrazköy'de bulunan silahlar kime ait? TSK'nın mı? Orgeneral Başbuğ çarpıcı bilgiler verdi. Özellikle de lav silahları ile ilgili.

Abone ol

İNTERNETHABER


Beykoz Poyrazköy'de çıkan silahlar Türk Silahlı Kuvvetlerine mi ait? Bu kritik sorunun yanıtını Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ canlı yayında verdi.

Başbuğ, öncelikle silah ile mühimmatı ayırmak gerektiğini söyledi. Ardından da açıkladı;

PEKİ SİLAHLAR NEREDEN GELDİ?

Mühimmat eksiğimiz gözükmüyor. Nereden geldi? Irak'tan alınmış olabileceğini değerlendiriyoruz. Irak her açıdan problem. 4-5 sene önce Irak'ta sokakta doçka uçasavar silahını çantanıza koyup getirebilirsiniz. Tedariki çok kolay.

-"45 adet silah bulunmuştur. Bulunan silahların hiç biri TSK'ya ait değildir. Silahların hiçbiri TSK envanterinde yok"

İLGİNÇ BİR NOKTA

Başbuğ bu konuda ise önce lav silahları hakkında bilgi verdi. Bunların silahlar gibi özel numaralara sahip olmadığını sadece kafile numarası ile üretildiklerini kaydetti. Yani bir 6 bin lav silahı üretilmişse hepsinin kafile numarası aynı oluyor...

BOŞ LAV NİYE PAKETLENDİ?

Lav silahlarının bir özelliği ise sadece bir kez kullanılması, sonra da atılması... 200 metrelik alanda 30 santimlik zırhı delecek kadar güçlüler. Ancak bir kez kullanıldıktan sonra geride kalan kalıbı hiç bir işe yaramıyor. İşte bu noktada Poyrazköy'de ortaya çıkan 5 boş lav silahı ile ilgili önemli bir bilgi verdi:

-"Boş lav silahı hiç bir işe yaramaz. Boş lavın kullanma olanağı olmadığına göre soruyorum 5 tane boş lavı niye gömdüler. Bunu anlamakta zorlanıyorum. Merak için soruyorum niçin paketlendi? Nasıl oldu bu iş? Bu bilgiyi de paylaşmak isterim."

Başbuğ Poyrazköy'deki araziyle ilgili de bilgi verdi. Milli Savunma Bakanlığına bağlı bir arazi olmadığını vakfa ait olduğunu söyledi.

SADECE YABANCIYA YASAK

Başbuğ, "Arazinin statüsü ikinci derecede askeri yasak bölge statüsünde. Sadece yabancılar giremez. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes girer, bina da yapar oturur. Askeri bölge olsa telle çevrili olur" dedi.

MÜHİMMATLAR KİME AİT?

Orgeneral Başbuğ, MKE'de üretilen bütün mühimmatın TSK envanterine girmediğini vurguladı. Başbuğ, bazılarının da Emniyet Genel Müdürlüğüne gidiyor.

"Konu basit değil... Emniyet Müdürlüğünün demiyorum. Konunun karmaşık olduğunu anlatmak için söylüyorum" diyen Başbuğ, "1986 yılına kadar özel kuvvetlerin gömülü silah ve mühimmatı verdi. 1986'dan sonra TSK'nın hiç bir yerde gömülü mühimmat ve silahı yoktur" dedi.