BIST 10.078
DOLAR 32,36
EURO 34,67
ALTIN 2.416,45
HABER /  DÜNYA

O örgüt üyelerine ceza yağdı

Kocaeli’nde 2006 yılının Mart ayında iki silahlı çetenin kanlı hesaplaşması sırasında çatışmanın ortasında kalarak kaleşnikofla taranan yolc...

Abone ol

Kocaeli’nde 2006 yılının Mart ayında iki silahlı çetenin kanlı hesaplaşması sırasında çatışmanın ortasında kalarak kaleşnikofla taranan yolcu minibüsünde 2 kişinin öldüğü 7 kişinin yaralandığı olaya ilişkin davada 3 sanığa müebbet ve yüzlerce yıl hapis cezası verildi.
Kocaeli’nde 2006 yılının Mart ayında iki silahlı çete çatışmış, çatışmanın ortasında kalan bir yolcu minibüsü de kurşunlara hedef olmuştu. Çatışma sonrası 2 kişi hayatını kaybetmiş, 5’i vatandaş olmak üzere 7 kişi yaralanmıştı. Bu olaya ilişkin yürütülen davanın 30. Celsesinde karar açıklandı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında 5’i tutuklu 16 sanık ve müdafii avukatlar hazır bulundu. Son sözleri sorulan tutuklu sanık Oktay Öztürk suçlu ve suçsuzun birbirinden ayrılmasını isteyerek ’’Kimseye suçlu demiyorum, ancak ben olay tarihlerinde cezaevindeydim. Neden yargılanıyorum anlamadım. Ben kimseye ‘adam öldürün’ diye talimat vermedim. Beni ziyarete gelen Ali Öztürk, Hüseyin Kanber, Dursun Şakar, Nevzat Şiyat’a herhangi bir talimat vermedim. Konuşmalar dosyada mevcut, konuşmaları kabul ediyorum, ancak bunlarda kimseye talimat vermediğim bellidir, ben öncelikle beraatımı ve tahliyemi istiyorum” dedi.
Tutuklu sanık Ali Öztürk önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek ’’Bizi 8 yıl tutuklu bıraktığınız ve yasa hükmünü tanımadığınız için vereceğiniz hükmü tanımıyorum, sizi de reddediyorum’’ diye konuştu. Ali Öztürk’ün reddi hakim talebi de mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

SANIKLAR YAZILI SAVUNMALARINI TEKRAR ETTİ
Daha önceki yazılı savunmalarını tekrar eden tutuklu sanık İdris Kaya ’’Sonuç olarak ben bu suçları işlemedim adalet bekliyorum, tahliyemi istiyorum’’ dedi. Olayı daha önce Fethi Uygur’un duruşmada anlattığını ifade eden sanık Yaşar Kandemir, “Ben onun personel müdürüydüm. Akşam ‘Florya tarafına gidelim’ dedi. Beni bir yerde durdurdu, kendisi bir yere gitti geldi, ne oldu hayırdır dedim, bir alacak meselesinden ateş ettiğini sonradan öğrendim, benim olayla bir alakam yoktur, beraatımı istiyorum” dedi.
Son sözleri sorulan diğer sanıklarda suçsuz olduklarını ve bu nedenle haklarında beraat kararı verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından kararını açıkladı. Heyet Tutuklu sanık Oktay Öztürk ve Ali Öztürk’e ’’Kasten adam öldürmek, öldürmeye teşebbüs etmek, suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak, yönetmek ve üye olmak, ateşli silahlar kanununa aykırılık’’ suçlarından bir kez müebbet ve 117 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası verildi.
Tutuklu sanık İdris Kaya’ya ’’Kasten adam öldürmek, öldürmeye teşebbüs etmek, suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak, yönetmek ve üye olmak,ateşli silahlar kanununa aykırılık’’ suçlarından müebbet ve 120 yıl 6 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Davanın tutuklu sanıklarından Hüseyin Kanber’e ’’Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, İnsan öldürmeye teşebbüs, Cinayete yardım etmek’’ suçlarından 18 yıl 5 ay 20 gün hapsine karar veren mahkeme, tutuklu sanık Dursun Şakar’ın ’’Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, Kasten insan öldürmeye teşebbüs’’ suçlarından 36 yıl 8 ay hapsine hükmetti.
Dava kapsamında yakalama kararı bulunmasına rağmen hala yakalanamayan sanık Şehmus Deniz’in ’’Kasten adam öldürmek, öldürmeye teşebbüs etmek ve suç işlemek amacıyla silahlı örgüte üye olmak’’ suçlarından 40 yıl 6 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi.
Sanık Nevzat Şiyak’a ise’’ Öldürmeye teşebbüs etmek, Cinayete yardım etmek, Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak’’ suçlarından 19 yıl 20 gün hapis cezası verildi ve hakkında yurtdışına çıkış yasağı kondu.
Sanık Yaşar Kandemir’e ’’ Suç işlemek amacıyla örgüte yardımcı olarak üye olmak ve yağma” suçlarından 6 yıl 11 ay 20 gün, Erol Altunay’a ’’suç işlemek amacıyla örgüte yardımcı olarak üye olmak’’ suçundan 1 yıl 1 ay 20 gün hapis cezası verildi.
Sanık Mehmet Doğan’ın ’’Suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurma suçunu’’ işlediği sabit olmadığından beraatına karar verildi. Mahkeme heyeti diğer 7 sanığa ise 1 yıl ile 6 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi. Firari sanık Şehmus Deniz’in hakkında tutuklamaya yönelik yakalama müzekkere yazısının beklenmesine karar verdi.
Mahkeme heyeti tutuklu sanık Hüseyin Kanber’in tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak tahliye edilmesine, tutuklu sanıklar Oktay Öztürk, Dursun Şakar, Ali Öztürk ve İdris Kaya’nın tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.
(İHA)