BIST 10.191
DOLAR 32,34
EURO 34,91
ALTIN 2.397,04
HABER /  GÜNCEL

O hayvanın türü belli oldu

Ne olduğu anlaşılamamıştı. Acıpayamlılar şaşkındı. Veterinerler açıklık getirdi.

Abone ol

Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Eşeler yaylasında 1 ay önce bulunan Arap tavşanı 'Abbas' doğaya salındı. Abbas ilk bulunduğunda türü tam olarak anlaşılamamış ve ''değişik bir kemirgen'' diye nitelenmişti.

Gümüş köyünde Veli Turan adlı bir kişinin kafeste beslediği ve 'Abbas' adını verdiği Arap tavşanı, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Şubesi'nce dün gece Denizli'ye getirildi.

Veteriner tarafından muayene edilen Abbas, bugün de Eşeler yaylasında doğal ortamına bırakıldı.

İl Çevre ve Orman Müdürü Yılmaz Kaplan, bölgede daha önce Arap tavşanına rastlanmadığını, ancak Abbas'ın mutlaka ailesinin olduğunu, bu nedenle bulunduğu yere bırakıldığını söyledi.
Kaplan, "Abbas özgürlüğüne kavuştu. Arap tavşanları koruma altında olan hayvanlardan. Ben daha önce hiç Arap tavşanı görmemiştim. Abbas 1 ayda insanlara alışmış olabilir. Doğal ortamında gördüğü insanların yanına gelebilir. Ona zarar vermemek gekrekir" dedi.

Arap tavşanı nedir?

Orta ve Batı Anadolu Bölgesi ovalarıyla Doğu Anadolu'nun yayla ve steplerinde yaşayan bu Arap tavşanı, çok fazla bilinen bir tür değil.
Bitki örtüsü bozulmamış, seyrek otlu, zemini sert, 350 ile 2 bin 600 metre yüksekliğe kadarki doğal alanlarda yaşayan Anadolu Arap tavşanının nesli tehlike altında.

Dünya nüfusunun büyük kısmı Türkiye'de yaşayan Anadolu Arap tavşanının (Allactaga williamsi) yok olmasının ana nedeni tıpkı pek çok kuş türünde görüldüğü gibi yapılan sulama çalışmaları.
Arap tavşanlarının yaşadığı doğal bozkırlar sulu tarıma açılıyor. Ayrıca türün yaşadığı alanların çiftçiler tarafından bilinçsizce sürülmesi ya da böcekleri yok etmek için bu alanların ilaçlanması sonucu bu az bilinen tür bir zamanlar yaygın olduğu bu topraklardan sessizce siliniyor.