BIST 10.693
DOLAR 32,22
EURO 34,95
ALTIN 2.425,18
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

O hareketler Cumhuriyetle bağdaşmaz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi iptal edilen Cumhuriyet Bayramı törenlerini değerlendirdi

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, ''Kendisini millet iradesi üstünde tutma alışkanlığını sürdüren, özellikle ana muhalefet partisi temsilcilerinin, milletvekillerinin ve başta sayın genel başkanlarının cumhuriyet kutlamalarına karşı tavırları doğrusu cumhuriyetle bağdaşmayacak bir harekettir'' dedi.

Bu uygulama ile cumhuriyete saygımızı ortaya koyuyoruz. Törenlerin şeklinin değiştirilmesiyle cumhuriyete bir saygısızlık olmadığını ama değişen şekle uygun davranmayan 'rozet cumhuriyetçilerinin' yaptıklarının saygısızlık olduğunu görüyoruz.''

Tanrıverdi, partisinin Manisa İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, cumhuriyetin ilanının 88. yıl dönümü dolayısıyla herkesin Cumhuriyet Bayramı'nı kutladığını ifade etti.

Türkiye'nin son dönemde büyük acıları arka arkaya yaşadığını ancak bu kederli günlerde, milletin ortaya koyduğu birlik ve beraberliğin yarınlara daha çok ümitle bakmaya vesile olduğunu belirten Tanrıverdi, Türkiye'nin geçmişi ve potansiyeli ile büyük ve güçlü bir ülke olduğunu, birliği bozmaya ve ülkeyi bölmeye çalışanların bunu başaramayacağını söyledi.

Cumhuriyetin erdemli bir toplum inşa etme irade ve vizyonunun sonucu olduğunu ancak bunu içine sindiremeyenler bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Cumhuriyeti henüz içine sindiremeyenler, 'rozet cumhuriyetçisi' olanlar yine fırsat bilerek ayrımcılıklarını ve zihnindeki farklı cumhuriyet anlayışlarını ortaya koymaktadırlar. Oysa cumhurun temsilcileri olarak bizler her zaman, her yerde cumhuriyete sahip çıkmak ve cumhuriyetin ilkeleri doğrultusunda Türkiye'yi geliştirmek, genişletmek ve ileriye taşımak zorundayız. ''

KUTLAMALARIN İPTAL EDİLMESİ

Tanrıverdi, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının Van'da meydana gelen deprem felaketi nedeniyle çelenk sunma törenleri ve tebriklerin kabulü ile sınırlı tutulmasının yaşanan olağanüstü durumun bir gereği olduğunu ifade etti.

Ülke bütünlüğünde bir üzüntü, vatandaşların bir kederi söz konusu ise bayram niteliği taşıyan günlerde kutlamaların farklı etkinliklerle yapılabileceğini kaydeden Tanrıverdi, şunları söyledi:

''Bu yılki Cumhuriyet Bayramı'nı da buruk kutluyoruz. Çünkü Van merkez ve Erciş ilçesinde büyük bir deprem olmuş ve bunun sonucunda 600'e yakın vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 74 milyon vatandaşımız bu acıyı paylaşmaktadır. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımız'ın Genelkurmay Başkanı ile birlikte ve bilahare Sayın Başbakanımız'ın genelgeleriyle bu bayramdaki resmi geçitler iptal edilmiş ama cumhuriyet kutlamaları yapılmaktadır.

Anıtkabir'e çelenk sunmalar, ülke genelinde Atatürk büstünün önüne çelenkler koymalar ve cumhuriyet kutlamaları, tebrik kabulleri bütün vilayetlerde yapılmıştır. Bu anlamda ben de valimizin organize ettiği tebrik kutlamalarına arkadaşlarımla birlikte katıldım. Çünkü görevimiz cumhuriyete sahip çıkmaktır, böylesi kutlamalarda cumhur adına temsilen bulunmaktır.''

Tanrıverdi, kutlama programlarında yapılan düzenlemeye karşı ana muhalefet partisi CHP'nin takındığı tutumu eleştirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kendisini millet iradesi üstünde tutma alışkanlığını sürdüren, özellikle ana muhalefet partisi temsilcilerinin, milletvekillerinin ve başta sayın genel başkanlarının cumhuriyet kutlamalarına karşı tavırları doğrusu cumhuriyetle bağdaşmayacak bir harekettir. Doğrusu özellikle bu kutlamalara katılmama protestoları cumhuriyete saygısızlıktır.

ANA MUHALEFET PARTİLERİNİ CUMHURİYETE SAYGIYA DAVET EDİYORUM

Özellikle ana muhalefet partisi yetkililerini cumhuriyete saygıya davet ediyorum, cumhuriyetin ilkeleri doğrultusunda hareket etmeye davet ediyorum. Cumhuriyet kavramının ne anlama geldiğini bir defa daha zihinlerine yerleştirmelerini tavsiye ediyorum. Cumhuriyet Bayramı gibi önemli bir bayram kutlamalarında bulunmamak demek hala cumhuriyet kavramının içini bilmemek demektir, bunu cumhuriyete bir saygısızlık olarak görüyorum.''

Türkiye'nin Marmara Depremi ile benzer bir acıyı yaşadığı 1999'da 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın ''sessiz'' kutlandığını hatırlatan Tanrıverdi, cumhuriyet tarihinde ileri sürüldüğü gibi benzeri uygulama olmadığı iddialarını yalanladı.

Tanrıverdi, şunları söyledi:

''Sakarya Gölcük depremi 17 Ağustosta olmuştur. 17 Ağustos sonrası 30 Ağustos Zafer Bayramı törenleri söz konusu olduğunda, zamanın başbakanı rahmetli Sayın Ecevit 30 Ağustos kutlamalarını törensiz yapmışlardır. Tarihimizde bu benzeri örnekler söz konusudur. Millet olarak acımızı paylaşmak, sevincimizi paylaşmak ve bunları birlikte paylaşmak zorundayız. Bir tarafta enkaz altında vatandaşımızın çıkarılmasını gerçekleştirirken cenazeler enkaz altında ya da canlı vatandaşlarımız enkaz altında çıkarılmayı beklerken bir tarafta doğrusu çok bayram havasında kutlama yapmamız mümkün değildir ama cumhuriyete saygımız, önemsememiz, özümsememiz, bağlılığımız elbette Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının da yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

ROZETÇİ CUMHURİYETÇİLERİNİN YAPTIKLARI SAYGISIZLIKTIR

O açıdan bu uygulama ile cumhuriyete saygımızı ortaya koyuyoruz. Törenlerin şeklinin değiştirilmesiyle cumhuriyete bir saygısızlık olmadığını ama değişen şekle uygun davranmayan 'rozet cumhuriyetçilerinin' yaptıklarının saygısızlık olduğunu görüyoruz.''

Tanrıverdi, basın toplantısının ardından Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz'le birlikte bir kebap salonunun açılışına katıldı.