BIST 10.277
DOLAR 32,24
EURO 34,79
ALTIN 2.397,55
HABER /  MEDYA

O bomba patlayalı 19 yıl oldu

1994 yılında 2 Aralık'ı 3 Aralık'a bağlayan gece büroları bombalanan Özgür Ülke gazetesinin, Kadırga'daki merkez binasında yaşamını yitiren ulaştırma görevlisi Ersin Yıldız anılıyor.

Abone ol

19 yıl önce bombalanan Özgür Ülke'nin, o dönemde Kadırga'da bulunan merkez binası önünde bugün saat 11.00'de yapılacak anmada, failleri belli olan patlamanın sorumlularından hesap sorulacak.

1990 yılında haftalık olarak çıkan Yeni Ülke ile başlayan ve 1992'de günlük olarak çıkmaya başlayan Özgür Gündem ile devam eden özgür basın geleneği, tüm baskı, sindirme, katletme ve bombalama politikalarına rağmen  bugünlere kadar geldi.

1994 yılında bayrağı devralan Özgür Ülke gazetesinin İstanbul Kadırga’daki merkez binası, Cağaloğlu'ndaki bürosu ile Ankara'daki bürosu 3 Aralık gecesi eş zamanlı olarak bombalandı.

Bombalama sonucu gazete çalışanı Ersin Yıldız yaşamını yitirdi. Saldırıda çok sayıda gazete çalışanı yaralanırken, gazete binası kullanılamaz hale geldi. Özgür basın çalışanları, bombalamanın ardından durmayarak sonraki gün çıkacak gazete için kolları sıvadı.

Aradan 19 yıl geçmesine rağmen halen bu saldırının failleri yargılanmadı. Bombalamanın dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in emri ve MGK'nın direktifi ile yapıldığı ortaya çıkartılan belgelerle iddia edilmişti.

76 ÖZGÜR BASIN ÇALIŞANI KATLEDİLDİ

Özgür Basın'a büro ve araçlarını açarak destek sunan sosyalist basının desteği ile Özgür Ülke sonraki gün 4 sayfalık da olsa "Bu ateş sizi de yakar!" manşeti ile okuyucuya ulaştı.

başliksiz-1.20131203093600.jpg

Özgür Basın geleneğinin çıkardığı ilk gazeteden bu güne 50'yi aşkın günlük ve haftalık gazete, baskılara meydana okuyarak çıktı. 1990'dan bu yana 30'u aşkını muhabir olmak üzere en az 76 Kürt basın çalışanı katledildi. Bununla birlikte onlarca gazete yüzlerce kez kapatıldı.

Halen onlarca gazeteci de tutuklu bulunuyor. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun saptamasına göre 24 Ekim itibariyle 5'i imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü olmak üzere 65 gazeteci cezaevindeydi.