BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,60
ALTIN 2.384,54
HABER /  GÜNCEL

O ayakkabının kod hikayesi

Bush'a fırlatılan ayakkabıları üreten Türk iş adamına sipariş yağıyor. O ayakkabının kod adı 271. Bu modelin hikayesi var..

Abone ol 'Tasarımı benim olan ayakkabının bu olayla satışları arttı. 300 bin yeni sipariş aldım' Ayakkabının model adı yoktu, bundan sonra var.
Herkes “Bush ayakkabısı” diyor, üreticisi de bunu kabulleniyor.

İş adamı Baydan kendisini dünyaya tanıtan Zeydi ailesine sponsor olacağını söylüyor.


Ramazan Baydan, tasarımını bizzat kendi elleriyle yaptığı ayakkabıyı “Kod adı 271” olarak tanımlıyor görüşmemizde. Bozuk yollardan, Altınşehir’deki Baydan fabrikasına giderken, olağanüstü bir durum gözükmüyor. Ramazan Baydan Bugün'den Perihan Çakıroğlu'na filmlere konu olabilecek renkli serüveni anlattı.

Iraklı gazeteci Muntazır El-Zeydi’nin ABD Başkanı George W. Bush’a fırlattığı bot benzeri ayakkabının arkasında “sıfırdan Zirve” ye yükselen 40 yaşındaki Güneydoğulu çılgın bir girişimcinin ilginç öyküsü var.

KOD ADI 271

“Bush’a atılan ayakkabı kendi özel tasarımım. 300 gramdır ve kod adı da 271’dir. Bu fedakar modelin patent tescili de alındı. Ne zaman satışlarım düşse 271’i yeniden üretirim. 10 yıldır benim gerçek kurtarıcım oldu. Hiç modası geçmedi. Şimdi Irak halkı için demokrasi sembolü haline gelmesinden çok duygulanıyorum.

IRAK'IN KURTULUŞ SİMGESİ

İnşallah, 271 Iraklılar için de kurtuluş simgesi olur!” diyen Baydan, o ayakkabıdan bugüne kadar en çok Ruslar’a, Balkan ülkelerine ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu’ya satış yapmış. Hatta, geçen yıl Bush’un ülkesi ABD’ye de bin 800 çift göndermiş.

FEODAL DÜZENDEN KAÇTI!

İlkokulu bitirdikten sonra hiç okumayan Baydan, 11 yaşında İstanbul’a sığındı. Nedenini de sorduğumuzda şöyle anlattı: “Adıyaman’ın Gerger ilçesine bağlı bir köyde yaşıyorduk. 4’ü kız, 6’sı erkek 10 kardeştik. Babam, çiftçilik yapıyordu. Koyu bir feodal düzen hakimdi köyde. Çok sıkılıyordum. 1979’da dayanamadım kaçtım İstanbul’a. Gedikpaşa’daki ayakkabı atölyelerinde çıraklık yaptım uzun süre. Belki okuyamadım ama hayat üniversitesi, her şeyi öğretiyordu.”

Baydan, 4 yıl süreyle Gedikpaşa’daki atölyelerde çıraklık ve kalfalık yaptıktan sonra 1994’te Zeytinburnu’na geçti ve atölyesini açtı. 2000’li yılların başında ise birikimleri sayesinde Altınşehir’deki fabrikayı kurdu.

AYAKKABIYI GÖRÜNCE TELEFONLA ARADIM

Ramazan Baydan, El Zeydi’nin Bush’a olan tepkisini doğal karşılıyor. Irk, din, dil ve siyaseti asla işine karıştırmadığını söylese de, “El-Zeydi’yi anlıyor ve hak veriyorum. Belki o koşullarda ben de aynı tepkiyi verebilirdim” dedi. Bush’a atılan ayakkabıyı TV ekranlarında görünce hemen tanıdığını ve duygulandığını ifade eden Baydan, “Ertesi gün gazetelerde fotoğrafı görünce emin oldum ama Irak’taki iş ortaklarını da arayıp kesinleştirdim” şeklinde konuştu.

El Zeydi’nin ayakkabısını 10 milyon dolara almak isteyen Suudi Arabistan’lı işadamıyla bağlantı kuracağını da kaydeden Baydan, Irak’tan en son bin 500 çiftlik yeni teklif geldiğini, yurtiçinde de birçok firmanın alıcı olduğunu bildirdi.
IRAK'A 27 DOLARDAN SATMIŞ

Fabrikasında 100’e yakın işçi çalıştıran Ramazan Baydan, birkaç milyon dolarlık satış cirosunun yüzde 80’inin ihracatla sağlandığını söyledi. Genel Müdür Hasan Palas’la bizi kabul eden Baydan, Bush’a atılan ayakkabının çiftini Irak’a 27 dolarlık toptan fiyatla satmış. Piyasa fiyatının 35-40 dolar olduğunu belirten Baydan, aynı ayakkabının Türkiye’de ise fabrika çıkış 42, perakende fiyatının ise 89 lira olduğunu kaydetti.

AİLEYE SPONSOR OLACAĞIM

Ramazan Baydan, Bush’a fırlatılan ayakkabıdan Rusya’ya tam 250 bin çift gönderdi. Rahatına düşkün Ruslar, modeli çok tuttular. Iraklılar ise bu modelden yılda 15 bin çift tüketiyor. Dubai, Cezayir ve Lübnan’a da ihracat yapan Baydan, olaydan sonra Iraklı alıcılardan çok istek geldiğini söyledi.

Bu ülkede reklam çalışmalarına başladıklarını belirten Baydan, 2009’un ilk 3 ayında Irak ve diğer Ortadoğu ülkeleri için 300 bin çift ayakkabı üretileceğini kaydetti. Bağdat’ta afişli kampanya düzenleyeceğini ve sloganının, “Güle Güle Bush, hoş geldin Demokrasi” olacağını kaydeden Baydan, gazeteci El Zeydi’nin başına gelenleri günü gününe izliyor. “Zeydi Ailesi’nin tüm fertlerinin ömür boyu ayakkabı sponsorluğunu üstlenmeye karar verdiğini de ifade ediyor.