BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.469,38
HABER /  EKONOMİ

Numara taşımada zirvedeler

Numara taşınabilirliği uygulamasında en fazla abone kazanan GSM operatörü onlar oldu.

Abone ol

Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Koçak, Avea olarak, numara taşınabilirliği uygulamasıyla 463 bin toplam, 244 bin net abone ile en fazla kazanan operatör olduklarını söyledi.

Koçak, numara taşınabilirliği uygulamasındaki gelişmelere ve yeni başlatılan HerYöne Sınırsız tarifesine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer'in, dün yaptığı açıklamada, 9 Kasım 2008'de başlayan numara taşıma uygulamasına, 1 milyon 300 bin abonenin başvurduğunu, bunların 1 milyon 100 bininin numarasının taşındığını bildirdiğini hatırlattı.

Numara taşınabilirliği ile ilgili olarak Avea'nın hem toplamda hem net abone alımında en çok abone alan operatör olduğunu belirten Koçak, ''Avea olarak, 5 Şubat 2009 tarihi itibariyle numara taşınabilirliği uygulamasıyla 463 bin toplam, 244 bin net abone ile en fazla kazanan, yani bir numaralı operatör olduk. Net büyümede bizi takip eden rakibimizin aşağı yukarı 4-5 katı kadar büyümemiz var'' diye konuştu.

Müşterilerin numara taşınabilirliği ile ilgili kararlarında fiyat, kalite ve çevresindeki kişilerin davranışının etkili olduğunu ifade eden Koçak, kurumsal müşterilerin de giderek artan oranda Avea'yı tercih ettiğini, numara taşınabilirliği sonucunda 7 bin 750 şirketin 43 bin küsur hattını Avea'ya taşıdığını kaydetti.

Koçak, ''Müşterilerimizin ayağına gitmeye başladık. Rakiplerimizle kıyaslamalı yüzde 64'e varan indirimleri tüm yönlerde, her aramalarında kullanacakları şekilde müşterilerimize sunuyoruz'' dedi.

HERYÖNE SINIRSIZ TARİFESİ

İlker Koçak, Avea'nın yeni tarifesi HerYöne Sınırsız'a ilişkin bilgi verirken de, ''Tarihte bir ilk... Türkiye tarihinde bir ilk... Sadece Avea'lılar ile değil, yurt içindeki tüm hatlarla sınırsız görüşme... Bunun karşılığında aylık ücret (KDV dahil) sadece 55 TL. Bu tarifemizi dün akşam itibariyle uygulamaya aldık. Türkiye'nin en çok konuşturan operatörü Avea ile herkes doya doya konuşmaya ve Avea'yı tercih etmeye devam edecek'' şeklinde konuştu.

Koçak, tarifenin süresine ilişkin bir soru üzerine, tekliflerinin kalıcı olduğunu, 55 TL'lik sınırsız konuşma sağlayan tarifenin bir son tarihi bulunmadığını ve birkaç ay sonra değişmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Bir gazetecinin ''400-500 TL'lik faturalar tarihe mi karışacak?'' sorusu üzerine, Koçak, ''Avea'ya geçerlerse tarihte kalacak'' dedi.

Konuşmanın kesilmesi ile ilgili bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin soru üzerine de, Koçak, Avea'da, konuşurken görüşme kesilmelerinin çok düşük seviyelerde bulunduğunu, yüzde 1'lerin altında, lisansın öngördüğü rakamın ise yüzde 5 olduğunu bildirdi.

Söz konusu konuyla ilgili müşterilerin şikayet etmesine yol açan bir durum olmadığını belirten Koçak, HerYöne Sınırsız tarifesine geçmek için herhangi bir taahhütte bulunmadığını ifade ederken, ''bu tarifeye SMS dahil mi?'' sorusuna da, ''Burada SMS yok. Teklifimiz; ses, her yöne sınırsız konuşma'' karşılığını verdi.

''Rakipleriniz bundan dolayı dava açmayacak mı?'' sorusu üzerine Koçak, Türk Telekom'un kendilerine sunduğu herhangi bir fiyat avantajı olmadığını, hissedarları Türk Telekom'un, Türkiye'de çok geniş anlamda tüm altyapı hizmetlerini sunma yeteneği bulunduğunu ve her 3 operatöre aynı şartlarda hizmet sunduğunu söyledi.

Koçak, ''Burada bize sunduğu ayrıcalıklı bir durum yoktur. O nedenle de rakiplerimizin burada bizden şikayetçi olmalarına yol açacak herhangi bir şey söz konusu değil. Türk Telekom'un herhangi bir operatöre karşı ayrımcılık yapması, hissedarı olsa dahi farklı bir fiyat sunması mümkün değil. Öyle bir uygulama yok ve olmayacak'' dedi.

55 TL'lik fiyata ulaşmalarının nedenine ilişkin bir soru üzerine de Koçak, müşterileri için cazip, uygun gördükleri fiyat seviyesinin bu olduğunu, bunun, müşterileri olmayanların da Avea'yı tercih etmesini kolaylaştıracağını ve cazip kılacağını kaydetti.

Bir gazetecinin ''bu tarife ile sabit hatlardan ve diğer operatörlerden ne kadar pay almayı planlıyorsunuz?'' sorusu üzerine, bununla ilgili hedefleri şu anda paylaşamadıklarını, ancak bu konuda iddialı olduklarını, çoğu müşterinin şu anda Avea'yı tercih ettiğini söyledi.

Koçak, ''rakamlar da bunu gösteriyor. Bu trendin devam edeceğini ve bu teklifle daha da hızlanacağını öngörüyorum'' dedi.

FİNANSAL SONUÇLAR 19-20 ŞUBAT'TA AÇIKLANACAK

Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koçak, ''abone başına gelir ve konuşma süreleri artacak mı?'' sorusu üzerine, Türkiye'nin kişi başına en çok konuşturan operatörünün Avea olduğunu belirterek, ''Biz bunun süreceği iddiasını taşıyoruz ve inanıyoruz. Bu dönemdeki rakamların ne olduğuna dair açıklamamız; bizim büyük hissedarımız Türk Telekom halka açık bir şirket... Şu anda yıl sonu sonuçları hazırlıkları sürüyor. Toplam abone sayımız ve finansal sonuçlarımızla ilgili açıklamayı 19-20 Şubat'ta Türk Telekom'un rakamlarını açıklamasıyla birlikte yapacağız'' diye konuştu.

Koçak, numara taşınabilirliğine ilişkin bir soru üzerine, ''her 2 operatörle kıyaslandığında nette birinciyiz. En yoğun hareketliliğin gözlemlendiği bölge, abone sayısı anlamında da yoğunluk gösteren Marmara Bölgesi. Fatura hatlarda aldığımız müşteriler genellikle daha yoğun servislerimizi kullanıyorlar'' dedi.

Numara taşınabilirliği trendinin çok yavaş olduğu inancını taşımadığını ifade eden Koçak, ''yıl sonuna doğru, bizim daha önce paylaştığımız, birkaç milyon seviyesine varacak şekilde beklentimiz olduğuna ilişkin açıklamalarımız vardı. Biz bunu gerçekleştirme konusunda iddialıyız ve bunu gerçekleştirmek için çabamızı sürdürüyoruz'' şeklinde konuştu.

''BU YIL DA BÜYÜME ÖNGÖRÜMÜZ VAR''

İlker Koçak, 3G ile ilgili geçen yılın kasım ayı sonunda lisans ihalesi yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

''Henüz yasal süreç çerçevesinde lisansların imzalanması ile ilgili süreç devam ediyor. Bunun tamamlanmasının ardından tüm operatörler yaz başında bu hizmeti vermeye başlayacaklar. Bizim hazırlıklarımız da bu yönde devam etmekte. Kurumsal müşterilerin bizi tercih etmelerinde önemli, özellikle data taşımaya yönelik teklifler üzerinde çalışmalarımız var.''

Yeni nesille birlikte data kullanımının daha da yaygınlaşmasını beklediklerini ifade eden Koçak, bir soru üzerine de, ''bu yıl da büyüme öngörümüz var. Bunun (yeni tarifenin) bize olumlu katkıları olacağına inancımız var'' dedi.

Koçak, numara taşınabilirliği süresi ile ilgili olarak da, ''Şu anda toplam taşınma süresi 23 saate inmiş durumda. İlk öngörülen 6 gündü. 6 güne kadar yayılabilecek bir zaman aralığı, şu anda başvurudan gerçekleşme 23 saatlere inmiş durumda'' diye konuştu.

Spor kulüpleriyle uzun dönemdir sponsorluk ve kapsamlı bir işbirlikleri bulunduğunu, bundan çok memnun olduklarını ifade eden Koçak, Türk Telekom ile birlikte spor kulüplerine destek vermeye devam ettiklerini, bunun ticari uygulamalarıyla ilgili görüşmeleri bulunduğunu anlattı.