BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Norveç katliamı sanığının 'akli dengesi bozuk'

Düzenlediği saldırılarda Norveç'te 77 kişiyi öldüren Anders B. Breivik hakkındaki psikiyatri raporu sanığa 'paranoid şizofren' teşhisi konduğunu gösteriyor.

Abone ol

Norveç'te geçen Temmuz ayında düzenlediği saldırılarda 77 kişiyi öldürdüğünü itiraf eden ama cezai sorumluluğu reddeden Anders Behring Breivik'in akli dengesinin bozuk olduğu açıklandı.

Psikiyatristler, Breivik'in saldırıyı psikoz geçirdiği sırada düzenlediği kanaatine vardı.

Raporda Anders Breivik'in "delüzyon, yani kendi yarattığı bir hayal dünyası içinde yaşadığı ve bu delüzyon doğrultusunda hareket ettiği" görüşü dile getirildi.

Mahkemeye sunulan 230 sayfalık psikiyatri raporunun Breivik'le yapılan 13 mülakata dayandığı söyleniyor.

Rapora göre Breivik'in akli dengesi bu mülakatlar sırasında da yerinde değildi.

Breivik'in 10 hafta sürecek duruşmasının 16 Nisan'da başlaması planlanıyor.

Bu raporun sonuçlarının mahkeme paneli tarafından onaylanması halinde, duruşmalara mevcut haliyle devam edilip edilmeyeceği ise net değil.

Akli dengesinin yerinde bulunması halinde, Norveç yasaları gereği Breivik'e azami 21 yıl hapis cezası verilebiliyordu. Bu cezanın sonunda topluma tehdit oluşturmayı sürdürdüğüne karar verilirse, cezasının daha da uzatılması mümkündü.

Ama raporda akli dengesinin yerinde olmadığı sonucuna varıldığından, Breivik'in bir psikiyatri kliniğine nakli gündeme gelecek.

32 yaşındaki aşırı sağcı Breivik, 22 Temmuz'da Oslo ve Utoya Adası'nda bir gençlik kampına düzenlediği saldırıları itiraf etmekle beraber, terör suçlamasını ve cezai sorumluluğu reddediyor.

Breivik, katliamın Norveç ve Avrupa'yı Müslümanlardan ve çok kültürlülükten korumak için "gerekli olduğunu" savunuyor.

Çıkarıldığı ilk duruşmada, mahkemenin kendisini yargılama yetkisini tanımadığını ileri süren Breivik, "Ben Norveç direniş hareketinin ve Norveç'teki Tapınak Şövalyeleri'nin bir üyesiyim. Bu mahkemeye itiraz ediyorum. Çünkü meşruiyetinizi, nefret ideolojisine ve çok kültürlülüğe destek veren kurumlardan alıyorsunuz" diye konuştu.

Breivik'in saldırılarında ölen 77 kişinin yanısıra 151 kişi de yaralanmıştı.

Andres Breivik, bir polis memuru kılığına girerek, hükümet binaları yakınında bomba yüklü bir aracı patlatarak burada sekiz kişinin ölümüne yol açmıştı.

Daha sonra, iktidardaki İşçi Partisi'nin gençlik kampı düzenlediği Utoya adasına giden Breivik, silahla taradığı gençlerden 69'unun ölümüne neden olmuştu.