BIST 10.205
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.475,17
HABER /  GÜNCEL

Norveç: Breivik hapishanede siyaset bilimi okuyacak

Norveç'te 77 kişiyi öldüren aşırı sağcı Anders Behring Breivik, yattığı hapishanede siyaset bilimi eğitimi görecek

Abone ol

Norveç’te 2011’de İşçi Parti'nin kampına düzenlediği saldırıda 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik, tutuklu bulunduğu hapishanede siyaset bilimi okuyacak.

Oslo Üniversitesi, 21 yıl hapse mahkûm edilen aşırı sağcı Breivik’in lisans programlarına başvurusunu kabul etmedi ama bölüm derslerini almasına onay verdi.

Güvenlik önlemlerinin üst düzeyde tutulduğu hapishanede eğitim görecek olan 34 yaşındaki Breivik’in, üniversite öğretim üyeleriyle doğrudan bağlantısı olmayacak.

Herkese adil davranılması gerektiğini belirten Oslo Üniversitesi Rektörü Ole Petter Ottersen, tüm vatandaşların yüksek eğitim görme hakkı olduğunu söyledi.

Breivik’in durumuna ilişkin ‘ahlaki sorunlar’ olduğunu kabul eden Ottersen, üniversite başvurusunun kurallar çerçevesinde değerlendirildiğini ve ‘Breivik’in değerleri ile üniversite değerleri arasında farklar olduğunu’ ifade etti.

Oslo Üniversitesi, Breivik’in niteliklerinin siyasal bilimler lisans programlarına girmek için uygun olmadığı kanısına varıp dersleri ayrı ayrı almasına karar verdi.

BBC’nin Oslo’dan bildiren muhabiri Anne Leer, Breivik’in kısa bir süre önce Oslo dışındaki Ila hapishanesinden, güvenlik önlemlerinin daha yüksek olduğu Skien kentindeki Telemark hapishanesine sevk edildiğini aktardı.

BBC’ye konuşan hapishane müdürü, Breivik’e eğitimi için ihtiyaç duyduğu kitap ve malzemelerin verileceğini, ders çalışması için de ayrı bir oda tahsis edileceğini söyledi.