BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.423,24
HABER /  DÜNYA

Nobelli Obamadan savaş çığlıkları

Hiç bir şey yapmadan Nobel Barış Ödülü'nü kapan Obama, ödül töreninde savaş kelimesini ağzından düşürmedi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Nobel Barış Ödülü'nü aldığı konuşmasında kimi zaman savaşın da gerekli olduğunu söyledi.

2009 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen ABD Başkanı Barack Obama, Oslo'da düzenlenen bir törenle ödülünü aldı.

Obama'nın ödülü 18 ayar altın madalya, Nobel diploması ve 10 milyon İsveç Kronu (1,41 milyon dolar) tutarındaki para ödülünü içeriyor. Obama, Nobel'in büyük para ödülünü hayır işlerine bağışlayacağını açıkladı.

Törene eşi Michelle ile katılan Barack Obama, ödülü almasıın ardından yaptığı konuşmada, ABD'nin maruz kaldığı tehitler karşısında pasif kalamayacağını söyledi. ABD Başkanı Nobel Barış ödülünü almasına karşın, kimi zaman savaşın da gerekli olduğunu söyledi ve "Müzakereler El Kaide'nin silah bırakmasına yetmeyecektir" dedi.

Obama konuşmasında şunları kaydetti: "Uzun süreli bir barış, insan hakları, bireyler için ekonomik fırsatlar ve uluslararası kuralları ihlal eden rejimlere karşı yaptırımlar gerektirir. Barış dünyanın bazı koşulları empoze etmesi ile sağlanır. Uluslararası toplum İran ve Kuzey Kore gibi ülkelere, mükleer gelişim konusunda sınırları zorladıklarında, anlamlı yaptırımlar uygulamalıdır. Aynı şey kendi vatandaşlarının haklarını ihlal eden Burma ve Darfur'da da geçerli olmalıdır."

ABD Başkanı, "Şiddet içeren çatışmaların bizim ömürümüzde yok edilemeyeceğin dair acı gerçeği de itiraf etmek zorundayız" dedi.

Obama, bütün ulusların güç kullanımındaki standartlara uyması gerektiğini söyledi.

Göreve başlamasının üzerinden bir yıldan az zaman geçmişken ve başta kendisine miras kalan Irak ve Afganistan savaşları olmak üzere dış siyasette henüz pek bir sonuç elde etmemişken 2009 Nobel Barış Ödülü'nün Obama'ya verilmesi, genel bir şaşkınlık havası yaratmıştı.

Yapılan açıklamaya göre, Obama, uluslararası diplomasi ve dünya halkları arasında işbirliğini kuvvetlendirmek için gösterdiği olağanüstü çabalar ve atom bombasından arınmış dünya için yaptığı çalışmalardan ötürü bu yılki Nobel Barış Ödülüne layık görülmüştü.