BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,81
ALTIN 2.494,04
HABER /  GÜNCEL

Nobel sahiplerinden Rusya'ya çağrı: Greenpeace üyelerini bırakın

Nobel ödülüne hak kazanmış 11 kişi, Rus lider Putin'e yazdıkları mektupta, geçen ay korsanlık yaptıkları suçlamasıyla gözaltına alınan çoğu Greenpeace üyesi 30 kişiyi serbest bırakmaya çağırdı.

Abone ol

Nobel ödüllü 11 isim, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'e iki bağımsız gazeteciyle çevre örgütü Greenpeace'ın 28 üyesi hakkındaki suçlamaları düşürmesi çağrısında bulundu.

Söz konusu eylemci ve gazeteciler, geçen ay Kuzey Kutup Bölgesi'nde petrol arama çalışmalarına karşı düzenledikleri protesto eylemi sırasında gözaltına alınmışlardı.

Çağrıda imzası bulunanların başında Güney Afrikalı insan hakları savunucusu, başpiskopos Desmond Tutu geliyor.

Çağrıya Doğu Timor'un eski Cumhurbaşkanı Jose Ramos Horta ile Kuzey İrlandalı barış eylemcisi Betty Williams da destek verdi.

İmza sahipleri, çağrıda Greenpeace üyesi ve gazetecilerden oluşan gruba yönelik korsanlık suçlamalarının 'haddini aştığını' savundu.

Greenpeace'in yayımladığı mektupta Rus yetkililer, 30 kişiye yönelik korsanlık suçlamalarının düşürülmesi için gerekeni yapmaya çağrılırken, getirilecek herhangi yeni bir suçlamanın da uluslararası hukuka ve Rus yasalarına uygun olması gerektiği vurgulandı.

Ancak Putin'in basın sözcüsü, cumhurbaşkanının, yargı üzerinde herhangi bir yetkisinin olmadığı yanıtını verdi.

Greenpeace üyeleri, kötü koşullar altında gözaltında tutulduklarını söylüyor.

Aralarında Gizem Akhan adlı bir Türk vatandaşının da bulunduğu gözaltındaki kişiler, suçlu bulundukları takdirde 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.