BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Nijerya'da genel grev

Hükümetin vatandaşlara sunduğu petrol yardımını kaldırmasına tepki gösteren sendikaların genel grevi ülkeyi durma noktasına getirdi.

Abone ol

Nijerya'da sendikalar tarafından düzenlenen genel grev, ülkenin bazı bölgelerinde yaşamı durma noktasına getirdi.

Hükümetin petrol fiyatlarını düşük tutan devlet yardımını kaldırmasına yönelik tepkiler, uygulamanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak tarihinden bu yana artarak sürüyor.

BBC'nin Nijerya muhabiri Mark Lobel, grev çağrısını yapan iki büyük sendikanın sekiz milyona yakın üyesinin iş bırakacağını belirtiyor.

Özel sektör ve kamu sektöründeki çalışanların grevi sebebiyle toplu ulaşım, okullar, devlet daireleri ve bankaların hizmetlerinin durma noktasına geldiği bildiriliyor.

Sendikalardan Nijerya basınına yapılan açıklamalarda bir günlük grevin, hükümetin kararının değişmemesi halinde süresiz greve dönüşebileceği belirtiliyor.

Bu arada Nijerya meclisindeki bazı milletvekillerinin devlet başkanı Goodluck Jonathan'ın petrol yardımını kesme kararını gözden geçirme çağrısı işe yaramadı.

Nijerya'da 2003 yılında yapılan benzer bir genel grev sebebiyle ülkede günlük hayat adeta durmuş ve hükümet petrol yardımını kaldırmaktan vazgeçip yardım miktarını azaltmıştı.

Afrika'nın en büyük petrol ihracatçıları arasında olan Nijerya'da halk petrol yardımı sayesinde ülkenin doğal servetinden paylarını aldıklarını düşünüyor.

Hükümet ise petrol yardımının mali olarak sürdürülemez olduğunu savunuyor ve yardımın kesilmesiyle ülkedeki yoksullara yeni bir kaynak yaratacağını söylüyor.