BIST 10.003
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.438,97
HABER /  GÜNCEL

Chavez, Exxon'un tazminat talebine meydan okudu

Hugo Chavez, Venezuela'daki kamulaştırmaları Dünya Bankası Uyuşmazlık Mahkemesi'ne götüren Exxon şirketinin tazminat talebini asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

Abone ol

Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, Exxon şirketinin Dünya Bankası Yatırım Uyuşmazlıkları Mahkemesi'nde açtığı tazminat davasının sonucu ne olursa olsun kabul etmeyeceğini söyledi.

Exxon, Venezuela'daki büyük projelerinden birinin 2007 yılında kamulaştırılması nedeniyle Chavez hükümetinden milyarlarca dolar tazminat talep ediyor.

Gördüğü kanser tedavisinden dolayı ara verdiği haftalık televizyon programlarına yeniden başlayan Chavez, ABD'nin dev petrol şirketi Exxon'un geçmişte ülkesinin kaynaklarını adaletsiz iş anlaşmalarıyla sömürdüğünü belirterek, mahkemenin vereceği karar ne olursa olsun tanımayacaklarını vurguladı.

Başka davalar da var

Dünya Bankası Yatırım Uyuşmazlıkları Mahkemesi'nin kararını bu yıl içinde açıklaması bekleniyor.

Chavez hükümeti, Venezuela'da enerji sektöründe gerçekleştirdiği bir dizi kamulaştırmadan dolayı başka tazminat davalarıyla da karşı karşıya.

Exxon'un bundan önce merkezi Paris'te bulunan uluslararası tahkim kuruluşu International Chamber of Commerce ICC'de açtığı davada, Chavez hükümetinin 908 milyon dolar tazminat ödemesine hükmedilmişti.

Gözlemciler, bu miktarın Exxon'un talep ettiği tazminatın sadece yüzde 10'una denk düştüğünü söylüyor.

Exxon, dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birine sahip olduğu düşünülen Venezuela'nın Orinoco kuşağındaki petrol projelerini kamulaştırması ardından uluslararası mahkemelere başvuruyor.

Chevron'dan yatırım

Exxon şirketi Venezuela'dan çekilmiş olsa bile, ABD'nin bir başka petrol şirketi Chevron ülkeye yatırım yapmaya devam ediyor. Ayrıca Çin, İtalyan, İspanyol ve Rus şirketleri de Venezuela'da faaliyet gösteriyor.

Chevron ve İspanyol petrol şirketi Repsol, Orinoco kuşağındaki petrol çalışmaları için 2010 yılında Venezuela ile milyarlarca dolarlık projelere imza attı.

Caracas ve Washington arasındaki gergin siyasi ilişkilere rağmen ABD, Venezuela petrolünün en büyük alıcısı olmayı sürdürüyor.

Ancak Venezuela'nın ABD'ye petrol ihracatı azalırken, Çin'e olan petrol ihracatı sürekli artıyor.