BIST 9.975
DOLAR 32,40
EURO 34,78
ALTIN 2.435,69
HABER /  GÜNCEL

İran'dan 'ABD casusu'na ölüm cezası

Tahran'da bir mahkeme ABD için casusluk yaptığı öne sürülen bir İranlıyı idam cezasına çarptırdı. ABD'de yaşayan ailesi, 'oğlumuz büyükannelerini ziyaret ediyordu' dedi.

Abone ol

Tahran'da bir mahkeme, İran asıllı bir Amerikalıyı casusluk yaptığı gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırdı.

Amir Mirza Hikmati, ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA için bilgi toplamakla suçlanıyordu.

İran ve ABD vatandaşı olan Hikmeti ayrıca, düşman devletle işbirliği yaptığı ve İran devletini teröre karışmış gösterdiği gerekçesiyle suçlu bulundu.

İran televizyonları geçen ay Hikmeti'nin casusluk yaptığını itiraf ettiğini gösteren görüntüler yayınlamıştı.

ABD, 28 yaşındaki Hikmeti'nin serbest bırakılması çağrısında bulundu. İran ile doğrudan ilişki kurulmadığı için Hikmeti'nin İsviçreli diplomatlarca ziyaret edilmesine izin verilmesi istendi.

Çifte vatandaşlığı tanımayan İran ise, Hikmeti'yi sadece İran vatandaşı olarak görüyor.

Bir dönem Amerikan ordusunda deniz piyadeleri bünyesinde görev yapan Hikmeti'nin Irak ve Afganistan'da görev yaptığı bildiriliyor.

İran, ABD'nin Hikmeti'yi daha sonra istihbarat görevleri için İran'a yolladığını öne sürüyor.

Arizona doğumlu olan Hikmeti'nin ailesi, Michigan'da yaşıyor. Babası Ali, oğlunun casus olmadığını, büyükannelerini ziyarete gittiği sırada gözaltına alındığını söyledi.

Hikmeti'nin tam olarak ne zaman gözaltına alındığı açıklanmadı. Ancak aile bunun Ağustos ayında olduğunu kaydediyor.

Ailesi Hikmeti'nin deniz piyadelerinde çevirmen olarak görev yaptığını, gözaltına alındığı dönemde ise Katar'da 'deniz piyadelerine hzimet veren bir taşeron şirket' için çalıştığını söylemişti.

Casusluk iddiaları ilk değil

İran ve ABD arasında daha önce de casusluk iddiaları nedeniyle gerilim yaşandı.

2009 Temmuz'unda üç Amerikalı İran-Irak sınırı yakınında gözaltına alınmış, dağ yürüyüşü yaparken sınırı geçtiklerini savunan Amerikalılardan biri bir yıl sonra, diğerleri ise geçen yıl Umman'ın arabuluculuğu ile yapılan ödemeler ardından serbest bırakıldı.

İran hükümeti ABD'yi sık sık gizli operasyonlar düzenleyerek rejimin istikrarını baltalamaya çalışmakla suçluyor.

Mayıs ayında CIA şebekesi oldukları öne sürülen 30 kişinin yakalandığı iddia edilmiş, geçen Aralık ayında 15 kişi hakkında casusluk gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmuş, ayrıca İran hava sahasına girdiği gerekçesiyle bir Amerikan insansız casus uçağını düşürmüştü.

İki ülke arasındaki gerilim son günlerde ise Basra Körfezi'ndeki Amerikan askeri varlığı ve Hürmüz Boğazı'ndan geçişler konusunda karşılıklı uyarılar ile tırmandı.