BIST 10.003
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.438,97
HABER /  SAĞLIK

Bakanlıktan dondurma uyarısı

Sağlık Bakanlığı açıkta satılan dondurma ve buzlu içecekler konusunda vatandaşı uyardı.

Abone ol

Sıcak yaz günlerinde tüketimi artan dondurma ve buzlu içeceklerden sağlıksız koşullarda üretilen ve satılanlarda bakterilerin kolaylıkla üreyebileceği belirtilerek, güvenilir olmayan yerler ve sokak satıcılarından alınan bu tür gıdaların insan sağlığını tehdit ettiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, yaz günlerinde dondurma ve buzlu içecekler tüketilirken dikkatli olunması gerektiğini bildirdi. Sıcakların başlamasıyla tüketimi artan bu tür gıdalardan sağlıksız koşullarda üretilen ve satılanlarda bakterilerin kolaylıkla üreyebildiği belirtilerek, güvenilir olmayan yerler ve sokak satıcılarından alınan dondurma ve buzlu içeceklerin insan sağlığını tehdit ettiği vurgulandı. Yetkililer, ''Sağlıksız ve hijyenik şartlarda üretilip satılmayan dondurma ve buzlu ürünlerin tüketimi hastalıklara davetiye çıkarır'' uyarısında bulundu.

Buna göre, süt, mikroorganizmaların üremesi için çok uygun bir ortam olduğu için, dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemli.

Paketlenmiş dondurma ve buzlu gıdalar tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanıyor:

-Paket üzerindeki etiket iyi okunmalı
-Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izninin olup olmadığına ve son kullanma tarihine dikkat edilmeli
-İzinsiz veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın
alınmamalı
-Bu tür gıdaların servis edildiği soğutucuların yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması göz ardı edilmemeli

BESLEYİCİ DEĞERİ YÜKSEK GIDA

Sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak üretilen ve satılan dondurmalar protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D ve E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerdiği için ''besleyici değeri yüksek gıda'' grubunda yer alıyor.

Dondurma yapımında kullanılan şeker, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel, glikoz şurubu, çeşitli meyve ve kıvam vericilerle bitkisel yağ, doğal ve doğala özdeş aromaların Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yayınlanan Türk Gıda Kodeksine uygun olması gereğine de dikkat çekildi.