BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Nevruz'a gazlı müdahele: Ahmet Türk yaralı

Nevruz kutlamalarının bugün yapıldığı bir çok merkezde polis kalabalıkları dağıtmak için gaz bombası kullandı. Batman'daki kutlamalara katılan BDP milletvekili Ahmet Türk de yaralılar arasında.

Abone ol

Mersin, Batman, Van, Hakkari, Cizre, Viranşehir, Bulanık ve Yüksekova'nın da aralarında bulunduğu bir çok merkezde nevruz kutlaması yapmak isteyenlere, kutlamaların bugün yapılamayacağı bildirildi. Kalabalıklar dağılmayı reddedince polis basınçlı su ve gaz bombası ile müdahele etti, bir çok yerde çatışmalar yaşandı.

Batman'daki olaylar sırasında BDP milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Nursel Aydoğan, Fatma Kurtulan ile Belediye Başkan vekili Serhat Temel'in de içinde bulunduğu Barış ve Demokrasi Partisi otobüsüne atılan gaz bombası sonucu fenalaşan Ahmet Türk Batman Dünya hastanesine kaldırıldı.

Batman Valisi Ahmet Turhan AA'ya Ahmet Türk'ün hastaneye götürülmek üzere polis aracına alındığını daha sonra kendi isteğiyle araçtan inerek taksiyle hastaneye gittiğini, sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Ahmet Türk'ün aşırı gazdan dolayı fenalık geçirdiği, oksijen verilip serum takıldığı bildiriliyor.

BDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan, Bianet'e verdiği demeçte, polislerin nevruz kutlamasına katılmak için bekleyen BDP otobüsüne taşlar ve gaz bombalarıyla hücum ettiğini ve otobüsten çıkmaya çalışan Ahmet Türk'e herkesin gözü önünde tekme, tokat ve yumruklarla saldırdıklarını öne sürdü.

Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel de CNNTürk'e, olaya tanık olduğunu Ahmet Türk'e tokat ve yumruk atan kişinin üniformalı bir polis olduğunu söyledi.

Batman ve Cizre'de nevruz kutlaması yapmak için sokaklara dökülen kalabalıklarla kutlamaya izin vermeyen polislar arasında sokak sokak arbede yaşandı.

Mersin

Mersin'de de Valilik tarafından bugün yapılması için önce izin verilip sonra İçişleri Bakanlığı tarafından iptal edilen nevruz kutlaması için toplananlar polis müdahelesiyle karşılaştı.

Polisin engellemesi üzerine havai fişek ve maytap atan göstericilerin üzerine polis basınçlı su sıktı ve gaz bombası attı.

BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü Tırmıl miting alanında oturma eylemi yaptılar. Kürkçü "Aynı kutlama bugün Osmaniye'de yapılıyor ve hiç bir müdahele yok. Bu çelişkili değil mi? Polis orantısız güç kullanıyor" dedi.

Partisinin nevruz kutlamaları için Antalya'ya giden BDP milletvekili Hasip Kaplan "Bayramlar izne tabi değildir" diye konuştu.

Çeşitli merkezlerde yaşanan müdahelelerde ülke çapında kaç kişinin yaralanmış olabileceği henüz açıklık kazanmadı ve yer yer çatışmalar ve gerginlik sürüyor. Yüksekova'daki olaylarda yaralananlar arasında en az iki polis olduğu söyleniyor.