BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.437,37
HABER /  GÜNCEL

Nestle, çocuk işçi sorununa 'önlem alıyor'

Kakao üretiminde çalıştırılan çocuk işçileri görmeden gelmekle suçlanan dev gıda şirketi, Afrika'daki ekim alanlarında çalışma şartlarını bağımsız müfettişlerin denetimine bırakıyor.

Abone ol

Dev gıda firması Nestle, çikolata endüstrisinde çocuk işçi çalıştırılmasını engellemek amacıyla önemli bir adım attığını söylüyor.

Dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden biri olan Nestle, Adil Emek Birliği (Fair Labour Associaton - FLA) adlı örgütle işbirliği içinde çalışacağını açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre FLA müfettişleri, Nestle'nin Fildişi Sahili'ndeki kakao ekim alanlarını Ocak ayında incelemeye gidiyor.

Ama Nestle'yi eleştiren çevreler, çocuk işçi sorununun varlığından haberdar ise, harekete geçmek için neden bu kadar beklediğini sorguluyor.

Tedarik zinciri

Nestle ve diğer önde gelen çikolata üreticileri, bundan 10 yıl önce kakao endüstrisinde çocuk emeğini sona erdirme vaadinde bulunulan bir uluslararası protokole imza atmıştı.

Fakat bu yıl başında Amerikan hükümetinin ön ayak olduğu bir raporda, çikolata endüstrisinde çocuk işçi sorununa karşı yeterli önlem alınmadığı sonucuna varıldı.

Nestle bu rapora yanıt olarak ''kakao tedarik zincirinin uzun ve karmaşık yapısına'' dikkat çekerek, gıda şirketlerinin satın aldıkları kakaonun nereden geldiğini ve hangi şartlarda üretildiğini tespit etmesinin zor olduğunu açıklamıştı.

Nestle şimdi FLA'dan bir grup bağımsız müfettişin Fildişi Sahili'ne giderek kakao tedarik zincirini ayrıntılarıyla belirleyeceğini söylüyor.

Nestle, çikolata ürünlerinde kullandığı kakaonun büyük kısmını Fildişi Sahili'nden sağlıyor.

1,8 milyon çocuk

Müfettişler, Nestle'nin satın aldığı kakaonun çocuk işçiler tarafından üretilip üretilmediğini değerlendiren bir raporu önümüzdeki sene yayımlayacak.

Nestle yöneticisi Jose Lopez, ''Tedarik zincirimizde çocuk emeğine yer yok'' diyerek, şirketin Fildişi Sahili'ndeki faaliyetlerini, müfettişlerin raporuna göre yönlendireceklerini açıkladı.

ABD hükümetinin desteğiyle Tulane Üniversitesi tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma geçen Mart ayında rapor halinde yayımlanmıştı.

Raporda, Batı Afrika'da 1 milyon 8 yüz bini aşkın çocuğun kakao sektöründe çalıştırıldığı sonucuna varıldı.