BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.443,75
HABER /  POLİTİKA

Nedir bu kaçırılmayacak fırsat!

Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklamaları Baykal'ı kızdırdı. 'Ne biliyorsan açıkla' diyen CHP lideri Mardin'den seslendi.

Abone ol

CHP lideri Deniz Baykal NTV'nin canlı yayınına konuk oldu. Mardin gezisi sırasında Kürt sorunu ile ilgili açıklamalarda bulunan Baykal, "Gül'e ne biliyorsan açıkla çağrısını yineledi. 

Baykal Gül'e "böyle bir şey varsa bilelim" dedikten sonra bu ortamda affın söz konusu olmadığını söyledi. İşte Baykal'ın açıklamaları:

SİLAHLAR TERKEDİLMELİ

"Hepimiz iyi bir niyetle silahların tamamen terkedilmesi, Türkiye'de siyasetin terörle silahla sürdürülmesinden vazgeçilmesi özlemi ve bekleyişi içindeyiz.

BU ORTAMDA AF OLMAZ

Kaçınılmaz hale gelmiştir. Türkiye'de bu yöntemi sürdürmenin hiçbir kabul edilebilir yanı yoktur. Bununla bir yere varmaları mümkün değildir. Bununla ancak nefret hedefi haline gelirler.

Malesef böyle bir eğilim gözükmüyor. İktidarı ve muhalefeti bu konuşu nasıl çözeriz diye düşünürken, dün gece 6 askerimizin şehit edildiği haberi var.

Bu anlamsız bir şey. Bunlar şunu çıkarmamız gereken sonuç şudur şiddetten ve terörden hiç vaçgeçmeyecekmiş gibi düşünerek bunlarla sonuna kadar mücadele hazır olmalıyız ama yarın bu iş bitecek gibi bir barış ve kaynaşma uyum ihtimalini ön görerek hazıklıklı olmalıyız.

Bugünkü şartlarda af söz konusu değil. Türkiye affı düşünür. Ne zaman düşünür. Silahın artık yöntem olarak kullanılmaktn vazgeçildiği zaman. Silahlar teslim edildiği zaman. Dağdan insanlar indikleri zaman. Bunun şartı silahların bırakılacağının kesinlik kazanmasıyla olur.

'Tarihi fırsatın eşiğindeyiz. Hemen harekete geçelim' diyor Cumhurbaşkanı. Olaylar birbiri ardına geliyor. Böyle bir ortamda af olabilir mi?

TÜRKİYE İLE OYNANIYOR

Kandil'deki kişinin açıklamalarından anlaşılıyor ki bırakmak söz konusu değil sadece 'sustururuz' diyor. Türkiye ile oynanıyor. Sanki böyle bir ortam varmış gibi olmadık düşüncelere sokuluyor Türkiye.

Sanki karşı taraf Gül'e 'biz silahtan vazgeçmeye hazırız bu işi noktalayabiliriz' demiş te onun gereğini bizim yapmamız bekleniyor havası yaratılıyor.

NE HAREKETE GEÇİYORSUN

Böyle bir şey varsa bunu bilelim. Haftalardır 'ne biliyorsanız açıklayın' diyoruz. Hiçbir açıklama yapılmadı. Hala 'bir an önce hareket geçelim' deniyor. Ne harekete geçiyorsun işte ortada. Silahlar bırakılmadan yeni açılımlar yaparak önleriz diye bir umut mu var. Temeli olmaz, yanlış yönlendirildiğimiz kanısındayım.

EĞİTİM POLİTİKASI

Türkiye ile kaynaşmalarına imkan verecek eğitim politikasına ihtiyaç var. Ya terör örgütüne girecekler ya da dinsel cemaate girecekler ya da çeteleşen organizasyonlara girip sözü geçen bir noktaya gelecekler. Okullarda öğretmen yok. Gelecek kanalları tıkalı.

İstihdam vereceksin, Mardin ovası GAP kapsamı içinde. Barajı kurmuşuz. Ama tarlalar kuru. Sulamanı yap. Pozitif ayrımcılık şart. Kendi kültürlerini ana dillerini konuşup televizyon kursunlar. Ama Türkiye'nin eşit parçası olsunlar.

DTP'YE 'TERÖRDEN UZAK DUR' ÇAĞRISI

Temel ilkemiz var. Teröre sırtına dayanan bir demokratik politkika tasavvur edemiyoruz. Herkesin bu ilkeyi özenle sahiplenmeliyiz. Ama bazılarımız boş ver biraz teröra bulaşmış da olsa ne yapalım ben onların sözcülüğünü yaparım derse iş karışır. Türkiye bu açmazın içinde.