BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.429,94
HABER /  GÜNCEL

Necdet Özel'e 2017 formülü

Nevdet Özel'in görev süresini de uzatabilecek o formül onayladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı yasa ile, 2017'ye kadar mevcut Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarıyla ''Göreve devam'' formülü hayata geçiyor.

Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının suça karışmaları durumunda Yüce Divan'da yargılanmalarını öngören kanunun Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte, 2017'ye kadar mevcut Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarıyla ''Göreve devam'' formülü de hayata geçti.

Kanun uyarınca, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanları ile Jandarma Genel Komutanının 2 yıl olan görev süresi istenirse, 65 olan yaş haddine kadar uzatılabilecek. Bu durumda görevi 2015'de sona erecek olan Genelkurmay Başkanı Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Öztürk ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu'nun süresi birer yıllık sürelerle 2017'ye kadar uzatılabilecek.

6 YILLIK BAŞKAN

Teamüllere göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in 2015'de emekli olması ve yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Akar'ın gelmesi gerekiyor. Ancak Özel'in yaşı tuttuğu için görev süresi 2 yıl daha uzatılabilecek. Böylelikle 2011'de göreve gelen Özel, Genelkurmay Başkanlığı görevinde 4 yıl yerine, 6 yıl kalabilecek. Akar da yaşa takılmadığı için, görev süresi bu kanun ile 2 yıl daha uzatılabilecek. Böylelikle 2017'de Genelkurmay Başkanı olabilecek.

Jandarma Genel Komutanı Servet Yörük ise 2015'de 65 yaşına geleceği için bu düzenlemeden yararlanamayacak. Bu isimlerden sonra göreve gelecek Kuvvet Komutanları için de, 65 yaşına kadar temdit ve aynı prosedür mümkün olabilecek. Eski yasada kuvvet komutanları için sadece bir yıllık temdit mümkün bulunuyordu.

SIKINTIYI AŞMA FORMÜLÜ

Öte yandan aynı yasa ile, General ve Amirallerin terfileri için 4 yıl olan rütbe bekleme süreleri de 3 yıla indirildi. 3 yıllık General ve Amirallerin durumu da Yüksek Askeri Şurada değerlendirilerek bir üst rütbeye terfileri mümkün olacak. Tuğ-Tüm-Kor ve Orgenerallik için birer yaş erken rütbe alınabilecek. Böylelikle Orgeneral rütbesine de 3 yıl erken gelinebilecek. Bu durum, Balyoz, Askeri Casusluk gibi askeri davalarda çok sayıda Generalin yargılanması, tutuklanması ya da hüküm giymesi nedeniyle TSK'da doğan boşluğu giderme amacını taşıyor. YAŞ, General ve Amiral yıllık kontenjanlarında değişiklik de yapabilecek.