BIST 10.163
DOLAR 32,26
EURO 34,75
ALTIN 2.401,02
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Nazarbayev'in hayatı kitap oldu

İngiliz yazar Jonathan Aitken'in, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in biyografisini kalema aldı.

Abone ol

İngiliz yazar Jonathan Aitken'in, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in biyografisini kaleme aldığı ''Kazakistan'ın Efsanevi Lideri Nazarbayev'' adlı kitap, 7 Temmuzda okurla buluşacak.

Aitken, kitabın tanıtımı dolayısıyla Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında, Nazarbayev ile ilgili izlenimlerini anlattı.

Nazarbayev'in kitapları çok seven ve liderliğiyle dünyada etkin bir rol oynayan kişiliğine dikkati çeken Aitken, Nazarbayev'in hayatının kendisini her yönden etkilediğini belirtti.

Kendisinin 12'nci kitabı olan ''Kazakistan'ın Efsanevi Lideri Nazarbayev''in, Nursultan Nazarbayev hakkında yazılmış ilk biyografi kitabı olduğunu anlatan Aitken, kitabın yazımı aşamasında Nazarbayev tarafından kısıtlama getirilmediğini ifade etti.

Aitken, ''Nazarbayev, emeklilikten çok uzak görünüyor. İyi bir diplomat olarak önünde çok uzun yıllar var'' dedi.

Kazakistan'da etnik çatışmaların yaşanmamasının tek nedeninin Nazarbayev yönetimi olduğunu ifade eden Aitken, ''Etnik gruplarla iyi ilişkiler ve dinler arasında sağlanan özgürlükler... Bu, iyi bir yöneticinin hikayesidir'' diye konuştu.

Eski bakanlardan Namık Kemal Zeybek de bildiği kadarıyla yakın tarihte en çok kitap okuyan kişinin Atatürk olduğunu, Atatürk'ün 4 bin kitabı, ders kitabı gibi okuduğunu ifade etti.

Nazarbayev'in de en az Atatürk kadar çok kitap okuduğunu belirten Zeybek, ''Nazarbayev, çağımızın Atatürk'üdür. Kazakistan günümüzde sadece Asya'nın değil, dünyanın parlayan yıldızı haline geldi'' dedi.

Eski bakanlardan Ahat Andican da Nazarbayev'in siyaset sahnesine çıktığından beri adım adım ''evrensel lider'' olma yolunda ciddi bir yol katettiğini söyledi.

Andican, kitaptaki ''efsanevi'' kelimesine atıfta bulunarak, ''Ben 'efsanevi lider' demeyeceğim. Bunlar söylenebilir şeyler ama tartışılabilir de. Ben bütün kalbimle inanarak, 'evrensel lider' diyeceğim. Bu benim için çok önemli bir tanımlamadır'' dedi.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Baghdad Amreyev de Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından Bağımsız Devletler Topluluğu'nun oluşumunda Nazarbayev'in çok önemli bir rol oynadığını dile getirdi.

Hayat Yayınları tarafından basılan ve Ali Cevat Akkoyunlu tarafından Türkçeye çevrilen kitap, 7 Temmuzda okurla buluşacak.