BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Anayasa için müdahil olmak istediler

Sivil İnisiyatif Platformu adına 30 sivil toplum kuruluşu, yeni Anayasa için müdahil olmak istediler.

Abone ol

Gümüşhane'de, Sivil İnisiyatif Platformu adına 30 sivil toplum kuruluşu, Anayasa Mahkemesinin görüştüğü Anayasa değişikliğine ilişkin iptal davasına müdahil olabilmek için Valililik kanalıyla Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu.

Gümüşhane Valiliği önünde toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği Gümüşhane Şubesi Başkanı Akın Demir, Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu'nun ihsası rey anlamına gelen konuşmalar yaptığını öne sürerek, ''Müracaatımızın amacı, davaya katılma talebimiz ve Fulya Kantarcıoğlu'nu istifaya davettir. Kantarcıoğlu eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile yaptığı bir telefon görüşmesinde görüşünü ifade etmiştir. Bu bir anlamda ihsası reydir. Mahkeme kararını açıklamadan kendi görüşünü ifade etmiştir. Bu nedenle Kantarcıoğlu'nun hukukçu kimliğiyle davadan çekilmesi gerekmektedir'' dedi.

Müdahillik talebinin kabulünü isteyen ve Kantarcıoğlu'nun görüşlerini açıklamasından dolayı tarafsız hareket edemeyeceğini, bu nedenle davadan çekilmesi gerektiğini savunan Demir, şunları kaydetti:

''Dava konusu 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun henüz yürürlüğe girmediğinden, yürürlüğe girmeyen kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması bir 'öndenetim' olup, sistemimizde Anayasa Mahkemesinin ön denetim yetkisi bulunmadığından, dava başvurusunun reddine karar verilmesi, 'şekil' denetimi yönünden ise Anayasanın 148. Maddesi ve 2949 Sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 21. maddelerinde aranan 'teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususlarıyla sınırlı' incelemeyle, bu açıdan problemsiz olarak TBMM'de kabul edilen değişikliğin tespiti ile iptali isteminin reddine karar verilmesini talep ediyoruz.''

Taleplerini Gümüşhane halkının desteklediğini de söyleyen Akın, ''Talebimiz demokratik Gümüşhane halkının talebidir. 30 sivil toplum kuruluşunun değil. Gümüşhane kamuoyu açıklamış olduğumuz bu görüşlerin arkasındadır'' diye konuştu.

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, açıklamanın ardından dilekçelerini Anayasa Mahkemesine sunulmak üzere Gümüşhane Valiliğine verdi.