BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,67
HABER /  GÜNCEL

NATO'dan hedef tahtası skandalı için özür üstüne özür

NATO tatbikatında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı düşmanla işbirliği içinde gösteren Norveç ordusu personeli görevden alındı. Önce Norveçte'ki Ortak Harp Merkezi Komutanlığı sonra NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'den özür diledi.

Abone ol

NATO tatbikatında Atatürk'ü düşman liderler arasında göstererek skandala yol açan teknisyen, resmin kime ait olduğunu bilmediğini öne sürerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı düşmanla işbirliği içinde gösteren personel de görevden alındı. Öte yandan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'den özür diledi.

NATO, Norveç'te gerçekleşen Trident Javelin tatbikatı esnasındaki bir simülasyonda Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan skandal uygulamalar hakkında açıklama yaptı. 

AA muhabirine açıklamada bulunan üst düzey NATO yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Norveç'te 8-17 Kasım tarihleri arasında yapılan tatbikatın masa başında düzenlenen simülasyonları sırasında iki olay yaşandı.  

Erdoğan'ın tepki gösterdiği NATO tatbikatıyla ilgili bilinmeyenler!

Simülasyonlara ilişkin düzenlemelerin yürütüldüğü Norveç'teki Ortak Harp Merkezi'nde (JWC), ilk olayda simülasyonla ilgili arka plan belgeleri çerçevesinde "Düşman Liderler Biyografisi" hazırlandı. Ancak hazırlığı yapan ekip teknisyeni Atatürk'ün heykelini bu biyografilerden birine yerleştirdi. Skandalın ardından bilgisine başvurulan teknisyen, sosyal medyadaki araştırma sonrasında Atatürk heykelini "yanlışlıkla" yerleştirdiğini iddia etti.  

Simülasyona katılan Türk ekibin müdahalesi sonrasında Atatürk heykeli düşman liderler biyografisinden kaldırıldı.

Skandala neden olan teknisyen ise heykelin Atatürk'e ait olduğunu bilmediğini savunarak özür diledi.  

ERDOĞAN'LA İLGİLİ SAHTE HESAP

NATO yetkilisinden alınan bilgiye göre, diğer olayda Norveç Silahlı Kuvvetlerine bağlı bir sivil personel Hollanda'daki karargahta simülasyon çerçevesinde kullanılan sanal bir sohbet mecrasında "Recep Tayyip Erdoğan" adlı sahte hesap açtı.  

Norveç ordusuna bağlı personel, sahte hesapla, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın simülasyonda "düşman ülke liderleriyle" yakın ilişki kurduğu ve iş birliği yaptığı mesajını verdi. 

Olayın ortaya çıkması üzerine, söz konusu personel görevden alındı.

KOMUTANDAN ÖZÜR MEKTUBU

JWC Komutanı Andrzej Reudowicz, konuya ilişkin özür mektubu yayınladı.  

NATO Genel Sekreteri Vekili Rose Gottemoeller'in de "çok üzgün" olduğunu belirten NATO yetkilisi, örgütün konuya ilişkin bir açıklama yapmasının beklendiğini söyledi.

GENEL SEKRETER DE ÖZÜR DİLEDİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Norveçte'ki Trident Javelin tatbikatında yaşananlardan haberdar olduğunu belirterek, "Meydana gelen hatadan dolayı özür diliyorum." açıklamasında bulundu. Stoltenberg, NATO'nun Ortak Harp Merkezi'nde gerçekleşen tatbikatta meydana gelen skandala ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada, Stoltenberg ,"NATO'nun Norveç, Stavanger kentinde bulunan Ortak Harp Merkezi'nin gerçekleştirdiği tatbikat sırasında vuku bulan olaylar hakkında bilgilendirildim. Meydana gelen hatadan dolayı özür diliyorum. Olaylar, tek bir kişinin eylemlerinden kaynaklanıyor ve NATO'nun görüşlerini yansıtmıyor." ifadelerini kullandı.

NATO ÇALIŞANI DEĞİL

Skandala neden olan kişinin anında görevinden alındığını ve kişi hakkında soruşturma başlatıldığını bildiren Stoltenberg, "Bu kişi, NATO çalışanı değildir. Norveç tarafından görevlendirilen sözleşmeli sivil bir memurdur. Bundan sonra bu kişi hakkında olası cezalandırma kararı Norveç yetkilileri tarafından verilecektir." değerlendirmesinde bulundu. 

Stoltenberg, "Türkiye, NATO için değerli bir müttefiktir ve ittifakın güvenliğine önemli katkılarda bulunur." vurgusunu yaptı. 

NATO TATBİKATINDAN ASKERİMİZİ ÇEKTİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün AK Parti İl Başkanları toplantısında o skandala sert tepki göstermişti. "NATO tatbikatında 40 askerimiz var. Biz bu askerimizi çekme kararı verdik'' diyen Erdoğan şöyle konuşmuştu:

"Dün, Norveç'te bir durum oldu. Düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar ve Atatürk'ün ismi bir tarafta da şahsımın ismi var. Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den sorumlu bakanımız da Kanada yolundaydılar. Bizi yoldan aradılar, böyle böyle dediler. Bu da NATO tatbikatı. 40 askerimiz var. Biz bu askerimizi çekme kararı verdik. Çekiyoruz dediler. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi çekin dedik."

Erdoğan açıkladı! Türkiye NATO tatbikatından askerini çekti sebebi olay