BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

NATO'dan çok önemli Türkiye açıklaması

NATO Genel Sekreteri Rasmussen Suriye kriziyle ilgili Türkiye açısından çok önemli açıklamalar yaptı.

Abone ol

İNTERNET HABER - NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "Türkiye'ye saldırı NATO'ya yapılmış sayılır. Türkiye'nin korunması için planlarımız hazır" açıklamasında bulundu. 

Rasmussen, "Uluslararası camia mutklaka dünyanın dört bir yanındaki diktatörlere mesaj vermeli" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen aylık olağan basın toplantısında konuştu.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'yi Suriye'den gelebilecek tehdide karşı korumak için şu aşamada ek önleme gerek görmediğini söyledi.

Konuşlandırılan Patriot füzelerinin Suriye'ye karşı caydırıcı etkisi olduğunu vurgulayan Rasmussen, "Ama Türkiye'ye bir saldırı olursa, bunu hepimize yapılmış sayarız. Kesinlikle müttefikler buna nasıl cevap verileceğini müzakere eder." diye konuştu.

BEN İKNA OLDUM

Genel Sekreter, "İstihbarat raporlarıyla ilgili konuşacak değilim. Çok somut kanıtlar sunuldu. Ben ikna oldum. Suriye rejimi bu saldırıdan sorumludu" dedi.

TÜRKİYE'NİN SAVUNULMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

NATO’nun kendi üzerine düşen rolü oynadığını söyleyen Rasmussen, müdahale konusunda henüz hiçbir ülkede kesin karar verilmediğini hatırlattı. "Türkiye’nin etkili bir şekilde savunulması için sahada gerekenleri yapıyoruz” diyen Rasmussen, “Türkiye’nin saldırıya uğradığı bir durumda müttefikler mutlaka istişare edecek ve konuya müdahale edecektir" şeklinde konuştu.

EK HAZIRLIĞA GEREK YOK

Aylık olağan basın toplantısında, NATO'nun zaten Türkiye ve halkının savunulması için yerleştirdiği Patriot füzeleriyle Suriye meselesinde rol oynadığını belirten Rasmussen, "Türkiye'yi etkili şekilde savunma ve koruma için tüm planlarımız zaten uygulamada. Bu açıdan ek hazırlığa gerek olduğunu düşünmüyorum." dedi.

HAREKETSİZ KALIRSAK

Kimyasal saldırıya karşı Suriye'ye güçlü bir uluslararası cevap verilmesi gerektiğini vurgulayan Rasmussen, bu konuda NATO müttefiklerinin müzakereleri sürdürdüğünü hatırlattı. Rasmusssen, gelecekte de kimyasal saldırılar olmaması için sert bir uluslararası cevabın gerekliliğine vurgu yaptı ve "Hareketsiz kalırsak, tüm dünyadaki diktatörlere tehlikeli bir mesaj anlamına gelir." dedi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, bu güçlü cevabın askeri yöntemlerle mi verilmesi gerektiği sorusu üzerine; ittifakın zaten Türkiye'yi korumak için gerekeni yapmakta olduğunu, müdahale konusuna ise ilgili ülkelerin karar vereceğini söyledi. Rasmussen, Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen kimyasal silah saldırısının 'affedilemez' olduğunu söyledi.

ABD NATO İLE İSTİHBARAT PAYLAŞIYOR MU?

"ABD NATO ile istihbarat paylaştı mı sorusuna yanıt olarak Rasmussen şunları söyledi: "Şunu söyleyebilirim istihbarat ile ilgili yorum yapmam ama NATO müttefiki olan ülkelerin verdiği bilgilerle hareket eder. Müdahale konusunda herkes görüşme yapıyor. Uluslararası olarak sağlam bir tepki verilmeli ki böyle kimyasal saldırılar tekrarlanmasın. Bunu daha önce de söylemiştim.  Nasıl bir reaksiyon gösterileceğini her ülkenin kendi iç yapısı belirler ama uluslararası camia mutklaka dünyanın dört bir yanındaki diktatörlere mesaj vermeli." 

TÜRKİYE'YE SALDIRIYI NATO'YA SALDIRI SAYARIZ

"Suriye operasyon sonrası misilleme yaparak Türkiye'ye saldırırsa bu NATO anlaşmasının 5. maddesine girer mi?" şeklindeki soruya Rasmussen, "Bu bir varsayım. Biz patriotları konuşlandırdık. Biz bir müttefike yapılmış saldırıyı tüm Türkiye'ye yönelik saldırı sayarız." diye cevap verdi.

NATO ÜSLERİ KULLANILABİLİR Mİ?

BM karar almazsa Türkiye ve Yunanistan'daki NATO üsleri kullanılacak mı sorusuna Rasmussen, böyle cevap verdi:

"Daha önce de söyledim. Uluslararası camia müdahale etmeli. Kimyasal silahlar özel bir durum. 100 bin kişi öldü müdahale edilmedi, kimyasal silah ile 1000 kişi ölünce neden müdahale edilsin diye soruyor insanlar. Kimyasal silahlar doğası itibariyle kitle imha silahıdır. Bu nedenle Kimyasal Silah kullanımı yasaklandı. Katı kurallara bağlandı. Bu nedenle uluslararası camia müdahale etmeden duramaz. Sorumluluğumuz var. NATO üslerinin kullanımıyla ilgili de şunu söyleyebilirim. NATO müzakerelere taban oluşturma için kendi üzerine düşen rolü oynamıştır. Müdahalenin nasıl olacağına biz karar vermeyeceğiz. Kendi üslerini kullandırmak isterlerse bu ülkeler, o üsler kullanılır. "