BIST 10.225
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.390,18
HABER /  GÜNCEL

NATO zirvesinde konu Libya

Berlin'de bugün düzenlenen NATO dışişleri bakanları zirvesinin ana konusu Libya ile ilgili gelişmeler olacak. Libya yönelik askeri müdahele konusunda farklı düşüncelere sahip NATO dışişleri bakanları uyumlu bir strateji oluşturmaya çalışacaklar.

Abone ol

NATO dışişleri bakanları bugün Berlin'de düzenlenen zirvede Libya ile ilgili gelişmeleri tartışacaklar.

İngiltere ve Fransa, NATO'daki müttefiklerinin yeterince katkıda bulunmadıklarından yakınıyor ve İtalya ve İspanya gibi diğer ülkelerin de Kaddafi'nin kara güçlerine yönelik saldırılarda daha etkin rol oynamalarını istiyor.

Bir Fransız yetkili, Fransız Haber Ajansı AFP'ye verdiği demeçte, NATO'nun 28 üyesinden sadece 6'sının hava saldırılarına katıldığını; bu uçuşlardan yarısını Fransız ve İngiliz savaş uçaklarının gerçekleştirdiğini söyledi.

BBC'nin Berlin muhabiri Stephen Evans, Libya yönelik askeri müdahele konusunda farklı düşüncelere sahip NATO dışişleri bakanlarının uyumlu bir strateji oluşturmaya çalışacaklarını belirtiyor.

Dışişleri Bakanlarının gündeminde Libya üzerindeki uçuşa yasak bölgenin ve silah ambargosu uygulamalarının denetlenmesi de bulunuyor.

Libya sorunu bugün Kahire'de Afrika Birliği ve İslam Konferansı Örgütü yetkilileri arasında yapılacak bir diğer toplantıda da ele alınacak. Söz konusu toplantıya BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, AB Dış Politika yetkilisi Catherine Ashton ve Arap Birliği başkanı Amr Musa da katılıyor.

Clinton'dan kınama

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, Libya'da Kaddafi rejiminin yeni saldırıları olarak nitelediği eylemlerini kınadı.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, paralı askerlerin ülkenin batısındaki Misrata kentinde sivillere saldırıya giriştiğini söyledi.

Clinton, sivillerin yaşadığı yerleşim yerlerine havan topuyla saldırılar düzenlendiğini, keskin nişancıların da yaralı sivilleri hedef aldığını belirtti.

ABD savunma bakanlığı da, Amerikan savaş uçaklarının Libya'daki operasyyonlarda rol almaya devam ettiklerini açıkladı. Başkan Barack Obama, iki hafta önce Libya operasyonlarında Washington'un aktif destek rolünden geçirileceğini söylemişti.

Temas grubu: Kaddafi gitmeli

Öte yandan, yeni oluşturulan uluslararası 'temas grubu', Libya lideri Muammer Kaddafi'ye görevinden ayrılması çağrısında bulundu.

Temas grubu, Katar'daki toplantısı ardından yayımladığı bildiride, Kaddafi'nin liderliği sürdürmesinin ülkedeki krize çözüm bulunmasını güçleştirdiğini belirtti.

Doha'daki toplantı ardından Katar Veliaht Prensi tarafından okunan sonuç bildirisinde, Libya halkının kendi geleceklerini belirlemesine izin verilmesi gerektiği vurgulandı.

Kaddafi'yi devirmeyi amaçlayan isyancılar da, Katar'daki toplantıda ilk kez bu kadar üst düzey bir diplomatik görüşmeye katıldı.

Temas grubu, isyancılara mali yardım sağlama konusunu değerlendirmeye ve 'malzeme desteği' sağlamaya devam kararı aldı. Ancak BBC muhabiri Jon Leyne, bu ifadeyle neyin kastedildiğinin belirsiz olduğunu kaydediyor.

Toplantıda sivillerin yardım ihtiyacı da vurgulandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Libya'nın 6 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasının insanî yardıma ihtiyacı olabileceğini kaydetti.

Fransa ve İngiltere dışişleri bakanları ise, toplantı öncesinde yaptıkları açıklamalarda, NATO'nun, Libya'da Kaddafi güçlerine karşı yürütülen operasyona daha fazla destek olması gerektiğini söylediler. Operasyona katılan uçak sayısının yeterli olmadığı yolunda eleştiriler bulunuyor.

29 Mart'ta Londra'da toplanan uluslararası konferansta kurulan temas grubu, Avrupa ülkeleri, ABD, Orta Doğulu müttefikler ve bazı uluslararası kuruluşlardan oluşuyor.