BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.515,12
HABER /  GÜNCEL

TÜSİAD'dan Ergenekoncu aday tepkisi

CHP ve MHP milletvekili listelerinde Ergenekon tutuklularına aday olarak yer verilmesi TÜSİAD'da da yankı buldu.

Abone ol

12 Haziran'da yapılacak seçimlerde CHP ve MHP milletvekili listelerinde Ergenekon tutuklularına aday olarak yer verilmesi TÜSİAD'da da yankı buldu.

CHP ve MHP'de yer alan Ergenekoncu vekil adayları TÜSİAD'da rahatsızlık yarattı.
TÜSİAD kulislerinde her fırsatta dokunulmazlıkları dile getiren siyasi partilerin Ergenekon tutuklularını aday göstermesinin tezat olduğu dile getiriliyor.

12 Haziran'da yapılacak seçimlerde CHP ve MHP milletvekili listelerinde Ergenekon tutuklularına aday olarak yer verilmesi TÜSİAD'da da yankı buldu. TÜSİAD kulislerinde CHP ve MHP'ye tepki sesleri yükselmeye başladı.

TÜSİAD çevrelerinde dokunulmazlıkların sınırlandırılmasını her fırsatta dile getiren siyasi partilerin Ergenekon tutuklularını aday göstermesinin tezat olduğu dile getiriliyor.

CHP ve MHP'nin geçmişte dokunulmazlıkların kaldırılması önerilerinin hafızalarda olduğunu belirten TÜSİAD çevreleri, aday listelerinin açıklanmasının ardından bu iki partinin vaatlerinin de samimiyetten uzak olduğunun görüldüğünü ifade ediyor.

TÜSİAD çevreleri, "Ergenekon davasının sürecinden yakınabilirsiniz ya da davayı eleştirebilirsiniz. Ancak yargı süreci devam ederken tutuklu sanıkların aday gösterilmesi siyasi partilerin vaatlerindeki dokunulmazlıkların kaldırılması maddesiyle çelişiyor" vurgusu yapıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TÜSİAD'ı ziyaretinde dokunulmazlıkların kaldırılması konusunu gündeme taşımıştı. Kılıçdaroğlu, Anayasa'da daha farklı düzenlemeler ya pacaklarını, dokunulmazlıkların sınırlandırılmasını, siyasi ahlak yasasının çıkmasını ve bakanların yargılanmasının önündeki duvarların yıkılmasını istediklerini ifade etmişti.

DOKUNULMAZLIK KALIR

TÜSİAD Yüksek İştişare Konseyi Divan Üyesi Tuncay Özilhan ise dokunulmazlıklar konusunda bir samimiyetsizlik olduğunu belirterek, "Dokunulmazlıkların kaldırılacağına inanmıyorum. Kaldıracağım diyen partinin de iktidarın parçası olduğu zaman konuyla alâkası olmuyor" dedi. Dokunulmazlıkların kaldırılması önerisine her raporunda ve söyleminde yer veren TÜSİAD mart ayında açıkladığı yeni anayasa çalışmalarına da aynı maddeyi koymuştu.

Bahçeli'nin destek sözü hafızalarda

BALYOZ davasında tutuklanan emekli Korg. Engin Alanı aday gösteren MHP dokunulmazlıkların kaldırılmasını partinin temel prensipleri arasına koymuştu. Hükümete dokunulmazlıkların kaldırılması için çağrı yapan Bahçeli, her türlü desteği verecekleri sözünü de iletmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunu en son BDP'nin başlattığı sivil itaatsizlik eylemlerinde polise taş ve tokat atan milletvekilleri için istemişti.

Adnan Dalgakıran OAİB Başkanı: TÜSİAD'ın kafası karışık

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran: AK Parti belli ki bu dönemde yeni anayasa üzerine yoğunlaşacak. Hukukçular yoğunlukta. CHP değişim süreci istiyor ama fena halde kafası karışık. Kendini yeniden yorumlaması gerekiyor. Kafası karışık yerlerden biri de TÜSİAD. Mehter marşı gibi bir adım ileri iki adım geri gidiyor. İş dünyasını temsilen odalar ve borsaların baz alınması beni rahatsız ediyor, temsil yetersiz.

İsmail Gülle İTHİB Başkanı: Meclis'in yüzde 50'si avukat olacak

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle:

AVUKATLARIN yan mesleği herhalde milletvekilliği... Bu gidişle Meclis'in yüzde 50'ye yakını hukukçu olacak. İlk izlenimim iş dünyasından çok az aday olduğu yönünde. Olanların da seçilme şansı çok az. İş dünyasının sesi çok çıkıyor ama temsili az. Müşavirler, hukukçular, eczacılar, doktorlar bile bizden çok temsil edilmişler. İşten anlamayana kendimizi anlatmamız çok zor. Sayımız daha fazla olsaydı, konulmuş olan 2023 hedeflerine ulaşmamamız çok daha rahat olurdu. Biz elimizi taşın altına koymak istiyoruz.

DOGÜNSİFED Başkanı: İş dünyasının temsili yeterli değil

DOĞU ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu:

ADAYLARDA hukukçular ön planda. İş dünyasının tam olarak temsil edilmediği çok açık. Meclise giden insanların arasında iş dünyasını tam anlayabilecek kişiler yok. Reel sektörde zaten temsil sıkıntısı yaşıyoruz. Yapılanlarla fiili yürütenler arasında büyük fark var. Böyle olunca mevzuatlar uyumsuz oluyor. 2023 için koyulmuş dev hedefler var, bunları hukukçular değil bizler yapacağız. Bu bürokrasiden kurtulmamız lazım.