BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Che'yi ele geçiren eski generale tutuklama emri

Bolivya'da bir yargıç, Arjantin doğumlu efsane devrimci gerilla lideri Ernesto Che Guevara'yı ele geçirerek meşhur olan eski bir general hakkında tutuklama emri çıkardı.

Abone ol

Bolivya'da bir yargıç, Arjantin doğumlu efsanevi devrimci gerilla lideri Ernesto Che Guevara'yı ele geçirerek meşhur olan eski bir general hakkında tutuklama emri çıkardı.

Che Guevara, Fidel Castro ile birlikte Küba diktatörü Fulgencio Batista'nın 1959'da iktidardan düşürülmesinde öncü rol oynamıştı

Gary Prado Salmon, iki yıl önce Bolivya'nın solcu cumhurbaşkanı Evo Morales'in öldürülmesine yönelik bir komploya karışmakla suçlanıyor.

Eski general, Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales'le ilgili suikast davasında ifade vermeye çağrılmıştı.

Ancak Gary Prado Salmon, duruşmaya katılmadı.

Bunun üzerine yargıç, eski general hakkında tutuklama emri çıkardı.

Kontragerilla suçlaması

Gary Prado Salmon, Bolivya ve Macaristan vatandaşı Eduardo Rozsa ile Bolivya'nın doğusundaki zengin Santa Cruz eyaletinde, ayrılıkçı bir kontrgerilla örgütü kurmaya çalışmakla suçlanıyor.

Bu örgütün, Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü CIA ile bağlantısı olduğu öne sürülüyor.

Eduardo Rozsa'nın, Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales'e karşı suikast hazırlığında olduğu iddia ediliyordu.

Rozsa, 2009 yılı Nisan ayında, özel bir operasyonda öldürülmüştü.

Küba Devrimi'nin önde gelen isimlerinden olan Ernesto Che Guevara, Küba diktatörü Fulgencio Batista'nın devrilmesi sonrası Bolivya'da da benzer bir gerilla savaşı başlatmak istiyordu. Che Guevara, 9 Ekim 1967'de La Higuera bölgesinde CIA ile birlikte düzenlenen operasyonda ele geçirilmişti.

Che Guevara, aynı yıl yine Bolivya'da öldürülmüştü.