BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,83
ALTIN 2.398,80
HABER /  GÜNCEL

NATO: Suriye füze fırlatmaya devam ediyor

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Suriye ordusunun muhalif güçlere karşı kısa menzilli balistik füze kullanmaya devam ettiğini söyledi.

Abone ol

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye silahlı kuvvetlerinin muhalif güçlere karşı kısa menzilli balistik füze kullanmaya devam ettiğini söyledi.

Reuters haber ajansına açıklama yapan bir NATO yetkilisi, Perşembe sabahı birden fazla "Scud tipi füze" atışı tespit ettiklerini söylemişti.

Rasmussen, bunu "çöküşe yaklaşan ümitsiz bir rejimin eylemi" olarak tanımladı.

Geçen hafta NATO ve ABD, altı füzenin Şam'dan ülkenin kuzeyine fırlatıldığını bildirmişti.

Fakat Suriye Dışişleri Bakanlığı, bu tür silahlar kullanıldığı iddialarını şiddetle reddetti.

Suriye ordusunun çeşitli topçu roketleri ve bazıları kimyasal silah taşıma kapasitesine sahip orta menzilli füzelere sahip olduğu düşünülüyor.

Bunlar arasında Sovyet yapımı Scud-B ve SS-21 Scarab füzeleri de bulunuyor.

'Türkiye'yi korumamız lazım'

Brüksel'de gazetecilere açıklama yapan Rasmussen, NATO ve müttefiklerinin yeni Scud tipi füze atışları tespit ettiği haberini doğruladı.

Bunu "çöküşe yaklaşan ümitsiz bir rejimin eylemi" olarak tanımlayan Rasmussen, "Suriye'de bu tür füzelerin kullanılıyor olması, müttefikimiz Türkiye'nin etkili biçimde savunulması ve korunması gerektiğini gösteriyor" diyerek NATO'nun Suriye sınırına çok sayıda Patriot füze bataryası gönderilmesi kararına işaret etti.

Amerikalı yetkililer dün, Esad yanlısı güçlerin son günlerde muhalif güçlere karşı yeniden balistik füze kullanmaya başladığını bildirmişti.

New York Times gazetesinde yayımlanan açıklamada, bu füzelerde kimyasal silah taşındığına dair herhangi bir işaret bulunmadığı ve yaralananlar olup olmadığı konusunda da bilgi olmadığı belirtildi.

Gazete, Suriye içindeki kaynaklara dayanarak, Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırına yakın ve muhaliflerin denetimindeki Mara bölgesine Perşembe günü füze atışı yapıldığını, ancak hedefi vuramadığını ve yaralanan olmadığını bildirdi.