BIST 10.175
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.405,45
HABER /  GÜNCEL

NATO lideri Rasmussen'den Azerbaycan'a: Kaygılıyız

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Azerbaycan'ın Ermeni bir subayı öldürmekten hüküm giymiş bir askerini serbest bırakmasından derin kaygı duyduğunu bildirdi. Ancak Ermenistan'ın istediği gibi açık bir kınamadan kaçındı.

Abone ol

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Azerbaycan'ın Ermeni bir subayı öldürmekten hüküm giymiş bir askeri serbest bırakmasından derin kaygı duyduğunu bildirdi.

Ramil Seferov 2004 yılında Macaristan'da NATO'nun düzenlediği bir eğitimdeyken, aynı programa katılan Gurgen Markaryan'ı öldürmüştü.

Rasmussen açıklamayı bölge turu çerçevesinde bu sabah ziyaret ettiği Ermenistan'da yaptı.

NATO Genel Sekreteri bu hafta Azerbaycan'a da uğrayacak.

Rasmussen'in Erivan ziyareti sırasında yaklaşık bin kişinin katıldığı bir protesto gösterisi düzenlendi.

Göstericiler NATO'nun Azerbaycan'ın adımlarını kınamasını istedi.

Rasmussen ise saldırıyı "yüceltilmemesi gereken korkunç bir suç" diye niteledi.

Seferov'un affedilmesinin güveni zedelediğini, barış sürecine katkıda bulunmadığını belirten Rasmussen "Ermenistan ile Azerbaycan yeniden çatışmamalı. Gerginlikler azaltılmalı, bölgesel işbirliği ve uzlaşmayı teşvik edecek somut adımlar atılmalı." diye konuştu.

Ancak Azerbaycan'da pek çok kimse kendisiyle aynı fikirde değil. Seferov, Macaristan'da bulunduğu cezaevinden salınarak ülkesine döndüğünde kahraman olarak karşılandı.

Macaristan hükümeti Seferov'un müebbet hapis cezasının kalanını ülkesinde çekmesi konusunda Azerbaycan ile anlaşıldığını söyleniyor.

Ancak Seferov ülkesine dönüşünde Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından affedildi, terfi etti ve kendisine bir daire verildi.

1990'larda Azerbaycan ile Ermenistan Dağlık Karabağ anlaşmazlığı yüzünden savaşmış, onbinlerce kişi yaşamını yitirmişti.

Bu son olay Ermenileri öfkelendirdi. Ermeni tarafından gelecek herhangi bir misillemenin bölgede yeniden topyekün savaşa yol açacağı kaygıları var.